2022-01-24
迟来的新年快乐! 估唔到2022都系继续无得去旅行🥲 唔紧要嘅 人总需要勇敢生存 我会努力介绍更多香港好去处🇭🇰今次就想介绍返将军澳海滨长廊 临海开咗好多特色餐厅 其中最出名嘅就一定系海滨cafe JOMO 🌊Jomo 室内以简约风及木系设计作主调 楼底高空间感大 唔同角落都有摆放植物 环境舒适🤍 室外位置就对住大海 食客可以同毛孩chill住吹海风食美食🌴除咗一个舒服嘅氛围 Jomo嘅食物饮品都好唔错🍴威士忌木桶烟熏鲑鱼忌廉芝士酸种面包🥯 超足料烟三文鱼 (切碎上嘅烟三文鱼好似比平时一片片的同sourdough更夹) 配上cream cheese·流心蛋·沙律菜·洋葱·炸莲藕片 每一啖都有多重口感 充满鲜味😋大虾蕃茄酱手打意粉🍝 大大只弹牙大虾 配搭自家fettuccine 有咬口又挂汁 同浓郁嘅蕃茄酱好夹🍅 手打意粉配黑松露忌廉酱 好creamy好香嘅黑松露忌廉酱沾满每条意粉 仲有好多菇 口感丰富🍄🖤相信好多人都系听过Jomo 招牌戚风蛋糕🍰 今次就试咗伯爵茶同黑芝麻口味 唔止卖相打卡able 戚风蛋糕湿润松软 面头嘅cream 轻盈幼滑 最紧要系唔会好甜 食完都唔会觉得好滞🥰伯爵
除咗一个舒服嘅氛围 Jomo嘅食物饮品都好唔错🍴
伯爵茶味清新仲有玫瑰花瓣做点缀🌹 个人就比较钟意浓浓的黑芝麻味 加上几粒杞子 养生感觉🆙 另外都试咗焙茶控不能抗拒的Hojicha basque burnt cheesecake蛋糕质感绵密细滑 焙茶味香浓🤎
饮品亦都唔错 试咗几款咖啡Dirty · Flat white · Mocha 都不过不失☕️ 唔想饮咖啡嘅话 香蕉草莓沙冰都系一个唔错嘅选择🍓🍌 fresh fresh 地感觉健康 如果可以有更多果肉就更好👍🏻