2023-10-27
去将军澳踩单车,经开呢间cafe,食个lunch先起程🚴🏻♀️Cafe位置近海宾长廊🌊好写意有brunch、意粉、饭、汉堡包,另外有lunch set (包餐汤、饮品半价)是日餐汤系薯仔汤,明显唔系罐头汤,不过味道偏淡同稀身▶️ 烤澳洲西兰花大啡菇水波蛋酸种多士 加烟三文鱼 Portobello and broccoli sourdough add- on smoked salmon ($108+ 25)Plating唔错面头一只水波蛋🥚切开流心,不过偏水汪汪,蛋黄唔系黏𠮶只,比较普通不过大啡菇好食,超级juicy爆汁💦烤澳洲西兰花长身🥦充满油光,咬落爽脆新鲜,似芥兰同西兰花混合体酸种多士微微烘过🍞外围香脆,入面唔算烟韧,但系胜在唔会被蛋黄汁同大啡菇汁浸淋湿 (酸种多士同一般白方包分别)上面中搽咗一层牛油果蓉,牛油果好软熟🥑食落咸咸地旁边有茄子蓉,好少见,味道「辣辣」地,个人觉得有啲奇怪🙈唔太钟意上面有几粒车厘茄伴紫洋葱,可以当沙律食另加嘅烟三文鱼有两大片,有三文鱼油香味之余够咸,配埋落去食即刻upgrade咗▶️ 松叶蟹肉软壳蟹饭 Deep fried soft shell crab
Cafe位置近海宾长廊🌊好写意
是日餐汤系薯仔汤,明显唔系罐头汤,不过味道偏淡同稀身
Plating唔错
不过大啡菇好食,超级juicy爆汁💦
上面中搽咗一层牛油果蓉,牛油果好软熟🥑食落咸咸地
上面有几粒车厘茄伴紫洋葱,可以当沙律食
▶️ 松叶蟹肉软壳蟹饭 Deep fried soft shell crab on rice ($138)
大大只炸软壳蟹好吸引🦀
本身以为个饭好plain,点知原来几多料:大量松叶蟹肉、一只流心蛋、蟹籽粒、青瓜、青葱,更以沙律酱作酱料
将成个饭捞匀嚟食变咗炒饭😆朋友仲另外加咗两只炒蛋 (+$18)
籽粒同青瓜令饭嘅口感丰富,流心蛋令配料黏住每粒饭粒
呢度嘅炒蛋加入咗牛奶同牛油,特别香滑
炸软壳蟹非常酥脆唔油腻,炸皮唔厚,咬落唔会刮口👍🏻
成个饭嘅感觉系西式化咗同暖版嘅日式寿司饭,系好食嘅
难怪系热门菜,差唔多枱枱都叫
▶️ Apple and hibiscus tea ($42)
红卜卜咁,啱晒Halloween
第一啖最出系苹果味🍎饮下饮下会品尝到洛神花香味
两者浓味而好夹,反而冇乜茶味
只系加咗少少代糖,所以似一个唔甜嘅苹果汁🧃
冻饮几清凉
▶️ Piccolo latte ($23)
跟餐叫有半价优惠
呢度可以免费转燕麦奶🌿
黎到有靓靓心形拉花,适合打卡
用上燕麦奶,甜度较低,奶味冇咁重,突显返咖啡原本味道 (同Americano差唔多),咖啡香浓,平衡于苦涩同酸之间
整体食物唔错👍🏻全部配料足,调味香料讲究
内在环境更加加分😍舖头空旷有空间感
吧枱高凳位隔住玻璃可以望到人踩单车同散步,仲好user-friendly,设有叉电位,适合嚟温书用电脑👩🏻💻
(繁忙时间用餐为90分钟)
呢度个音乐playlist都好正🎼
服务又好,有礼貌同俾人感觉专业
上菜都好快手,10分钟之内上齐饮品主食
性价比唔错,设有加一,大概180/人,食环境气氛值得
估唔到平日晏昼都坐满晒人,周末一定好旺场