将军澳最近新开咗一间食台式甜品嘅铺头🇹🇼第一次帮衬嘅时候我食咗仙草底芋圆🥣呢一间小店买嘅仙草食落同香港其他地方食到嘅味道好唔同 仙草嘅质地会比较软身同嫩,比较似系台湾会食到嘅𠮶只味。男朋友话好似滑蛋咁嫩🤣(奇怪比喻)讲返主角芋圆先,呢度嘅芋圆食落口感软硬适中,好似香口胶咁,亦都唔会完全冇口感。而且食落去每一种颜色嘅圆都食得出本身食材嘅𠮶种味道,就连最难出味嘅芋头圆同蕃薯圆都好有味🍠🍡而配料大约就有7-8种,一碗可以拣两种配料,我就拣咗蜜芋头同紫糯米。蜜芋头嘅size系中型,煮得相当入味同粉,同芋圆好夹但偏甜,可以同仙草中和翻。店入面仲有其他小食好似烧卖同醉鸡翼咁,都好好食嘅,不过我就唔记得咗影相🤣🤣醉鸡煮得好入味而且好有酒味,烧卖就系用红衫鱼做嘅所以比较大粒同弹牙。我之后再食多一次就试左红豆汤芋圆,都一样好好食🥣🍡🥰🥰
将军澳最近新开咗一间食台式甜品嘅铺头🇹🇼
第一次帮衬嘅时候我食咗仙草底芋圆🥣
呢一间小店买嘅仙草食落同香港其他地方食到嘅味道好唔同

我之后再食多一次就试左红豆汤芋圆,都一样好好食🥣🍡🥰🥰
2020-11-11
外卖自取