2018-10-08
铺名叫颓饭,其实系想带出,颓饭都可以煮得好食,唔系普通货。中环C出口,行3-5mins左右就到。铺面虽小,但可以清楚见到厨师煮野食,所以透明度高。下午茶时间有tea set,亦可以叫番全日餐,食饭/意粉。叫左香煎去骨鸡脾意粉($43),冻柠茶(加$4)。去骨鸡脾肉即叫即煎,所以见到厨师煎煮既过程。厨师贴心切好鸡脾肉做一件件,方便外卖个阵食。一打开饭盒,有5大件厚切鸡脾肉,肉质嫩,而且煎完仲带脆,加上用黑椒腌过鸡脾肉,所以香喷喷,仲热辣辣。可以拣意粉/饭,意粉量多,够男仔食。煮完唔会太软身,即使已经淋上酱汁,但意粉都冇变"林",good。酱汁可以拣茄汁/黑椒/白汁,茄汁浓郁,仲有蕃茄肉。配菜有6粒以上既车厘茄,粟米,比起去其他餐厅冇菜食,尼间餐厅贴心好多,有配菜感觉上健康d。冻热饮品跟餐加$4,红茶底浓厚,唔会有苦涩味,而且柠檬片有成6厚块,几乎半个柠檬,非常足料。整体,餐厅主力鸡脾肉,牛肉,贵精不贵多,务求煮得好食。不过其实猪,鸡,牛,鱼,都有,所以点都有1款系岩食。虽然只系做外卖生意,但速度快。赞。而且下午茶餐都有西多士/鸡脾肉包,唔想食太多饭/意粉,叫包类食物都唔错。
叫左香煎去骨鸡脾意粉($43),冻柠茶(加$4)。