2017-10-10
自助餐,一直给人的感觉都是自我奖励才会吃的类别,普遍大家有得拣宁愿会俾钱食放题,但今日我惊觉原来自助餐食物可以比放题更多选择,价钱可以比放题贴地,更重要是可以比放题较舒服,而此处令我惊醒便是富豪东方的俪廊咖啡室。先讲回本位一,首选当然不少得冷盘,虽然无生蚝,但是鳕场蟹脚、小龙虾、海螺、冻虾等等通通有齐。再到次选的寿司吧,相对选择便唔多,有基本的三文鱼同吞拿鱼刺身等,寿司有鲭鱼,帆立贝,玉子等等,都是普普通通。我今次都是每样拣少少。要赞的是三文鱼有够肥美,要弹的是帆立具寿司,饭又硬,带子又干再到熟食区,呢度都有即煮站,有各式各样的配料同面食供应,首推蚬、乌冬、龙虾丸,加埋热辣辣清汤,正野想不到有蒸原条海斑,唔算大条,大概一斤多,是我最爱的Size,可能好彩新鲜出笼,肉好滑,但唔明点解个豉油汁咁咸,令整体失色左。带子芝士挞,细细件,淡淡芝士味但质感几绵滑,挞都几香,两三件走唔甩。炸带子,虽然话系平野,但佢炸得非常金黄,非常干身,唔会油淋淋咁,真心要赞。重点推介,呢度的甜品区应该有超过三十款甜品选择,有基本的朱古力喷泉,有班戟即制站,有豆腐花,仲有真心靓蛋糕s(因为众数,要加s),必定要留肚
重点推介,呢度的甜品区应该有超过三十款甜品选择,有基本的朱古力喷泉,有班戟即制站,有豆腐花,仲有真心靓蛋糕s(因为众数,要加s),必定要留肚食
期间限定的南瓜芝士蛋糕(饼店有散卖),攞左一件食,芝士味就好浓,质感都好滑,但是南瓜应该得只关颜色事,同味道无关。
回本位二,任食movenpick,我本身最钟意系咖啡味,但今次就冇,我唯有拣枫糖果仁味
门口已有牌坊显示平日一至五$279,六日假期就299,老老豆豆,呢个价(仲要冇加一)食呢上面咁多野,真心抵玩