2020-07-15
身为芝士控, 好早之前已经听朋友讲过依间芝士专门店, 朋友叫我去开西贡一定要去, 话依度有好多芝士种类就算我成日系港岛区D大型超市, 甚至芝士店都未必见到既, 价钱又比一般既合理~ 今日同妈咪去西贡抖吓气行吓, 咁就必定要黎望吓啦~行到身去身汗, 依间舖头细细一入到去我就心心眼啦, 点解?芝士控黎到就会知 老板系个外籍先生, 一入到去店员同老板好友善咁打招呼, 叫有芝士想知既或想试既就话佢地知,我话佢知我黎睇吓先, 因为佢地真系好鬼多款。 我谂大大话话都有六、七十款 @o@ 每一款芝士卡都有简单既介绍芝士款、产地、TASTE NOTE 等等, 最后尾问老板有几款芝士既口味, 佢好细心咁解释同款芝士既分别, 仲要讲埋款芝士既起源。仲有佢切左比我地试食, 话试过先至揾到自己岩唔岩口味, 太好了, 出面买芝士边会咁好吖~ 老板话因为佢地主力系分销,同埋有好多同酒店合作既EVENT, 所以佢地自己入既芝士会多D花款, 同埋价钱真系平出面好多, 仲要系好好好食~ 我钟意食黑松露芝士,出面卖既价钱比依度卖既多25-30%, 仲要系好好食既~我同妈咪选左三款芝士, 老板同店员都好好比左好多建议我
我同妈咪选左三款芝士, 老板同店员都好好比左好多建议我地, 同埋好有耐性。我地系度三几个字, 都有好多外国人入黎买野但佢地都好有耐性比我地试。最尾买多左个面包, 二百蚊零蚊~ 佢地除左芝士, 仲有手工酸种VEGAN面包同埋其他COLD CUT、红酒或小食。买果时店员话每次佢地都会加一D新既芝士种类同埋新既食物选择, 下次见又可以试多D新野~
我觉得佢地对产品好深了解同埋唔系求求其其去卖野, 好有要求,好讲究。我食埋D芝士过多两星期又再去试过。西贡我又多个CHECK POINT了~