2018-07-19
中上环一带近来掀起一阵台式饮品热,中午时段大排长龙通常都系饮品店而呢一日咁啱黎到南丰发现开咗一芳水果茶听朋友讲佢地招牌嘅水果茶唔错,爱健康的我当然要试一下啦!朋友事前已经温馨提示佢地嘅水果茶偏甜,所以我决定要无糖,另外一款都系佢地嘅招牌粉圆鲜奶茶,因为惊太甜所以都要求半糖。首先试水果茶,味道几清新,茶底似系橙味为主,不过叫咗无糖都仲有甜味如果叫正常应该都好甜!而水果主要有热情果、橙同苹果,都有大半杯,而店方仲会俾埋只叉您饮完之后慢慢食,几细心第二杯粉圆鲜奶茶个人感觉比较逊色,因为惊太甜关系选择咗半糖,但一饮之后觉得唔系半糖,系直情无味而且只系饮到淡淡奶味,茶不够浓,有少许似奶茶水的感觉,珍珠就不过不失,不算太弹牙不过胜在细粒,个人认为适合口细或者女生食用。总括而言,招牌菜水果茶较有代表性
总括而言,招牌菜水果茶较有代表性