2020-09-03
💰 scone set (两件自选scone) $60x2–> $120系我一直超想试嘅grandma scone🤩不过食完之后发觉佢完全唔系芵式松饼𠮶回事😂 比较似系食紧脆曲奇 但又唔会超甜咁😛 🔆Bailey & lotus biscoff (最中意嘅味❣️)外层似脆身曲奇 (刮口热气𠮶种 唔好食得太急🤣)内似 pound cake/muffin 够moist 焦糖bailey好夹 好好食 不过就真系唔系平时食开scone嘅质感 但甜品控都收货🔆枫糖个枫糖味几出 又配得几正口感似bailey𠮶款 都系似曲奇+muffin🤣🔆朱古力一样个外层似朱古力曲奇饼 (有啲似百佳有得买𠮶只chips ahoy 蓝色包装𠮶款🤣)朱古力味好浓郁 加埋海盐吊味 唔会觉得好腻不过就偏干左啲 食到酱住个口 其他款我觉得可以唔使陪jam/cream 反而呢只干到我都忍唔住要揸返啲野 佢内身似Brownie/实身啲muffin 🔆焙茶麻糬呢个真系十分igable 的确系拉到丝 但系系我最唔推嘅一款🤣 因为佢麻糬系偏软身type 我自己比较钟意有咬口烟un啲 (我知我要求高😫my bad! ) 不过另
系我一直超想试嘅grandma scone🤩
🔆枫糖
个枫糖味几出 又配得几正
口感似bailey𠮶款 都系似曲奇+muffin🤣
🔆朱古力
朱古力味好浓郁 加埋海盐吊味 唔会觉得好腻
🔆焙茶麻糬
呢个真系十分igable 的确系拉到丝 但系系我最唔推嘅一款🤣 因为佢麻糬系偏软身type 我自己比较钟意有咬口烟un啲 (我知我要求高😫my bad! ) 不过另外一个问题就系可能技术问题 scone and mochi太难结合埋一齐 佢个质地系全脆曲奇咁济😂 好似净系食到外层嘅脆身曲奇
同入面嘅软身微糯嘅麻糬 完全冇咗scone外脆内松软嘅感觉🤣
同埋好神奇嘅系
全部拎上手都有油
但食落牛油味又唔系真系咁出😹
我觉得如果当佢甜品咁样食都唔错 但系系我字典入面唔应该叫做scone🧐
仲有个jam稀左啲甜左啲
Clotted cream唔太有印象了🤣 应该无咩特别
同埋我谂有唔少人都觉得最少订8件会有啲太多 所以会去cafe食 但要留意系佢有minimum charge每人最少叫一样野架 所以如果净系食一两件scone嘅话记得叫takeaway!