2013-05-22
上年4月, 我同女朋友一齐去日本关西玩 (本牛有生之年第一次离开香港) , 当年系走之前系大板行, 去到一家叫一风堂既拉面店, 食完后回味无穷, 返到香港都成日想住佢.点知道年尾系接女朋友放工时, 系德福广场见到一风堂开分店, 先知道原来香港已经有一风堂进注, 不过都好期待, 因为好想回忆返当日既滋味.我就系佢地开店之后不欠就去试了试, 为了寻回当日滋味.当日入日本一风堂, 佢地以大台为主, 用食具调味料等等东西来分隔, 和香港常见的二/四八人台大不同...... 香港的一风堂都差唔多相同, 如果人数小的话坐起来没什么问题, 可是如果多人的话就有小小不便了台中央间开两边既物品系各种自助调味料和水壶, 钟意食蒜头既朋友佢会好开心, 因为呢度有原粒蒜头比你自己整蒜泥, 都几好玩~~ 而且可以自己磨芝麻, 只系玩都好好玩~~呢样野同日本差唔多一样, 不过日本板既水壶中既系冰绿茶~可以自己针水饮唔使下下叫人加水, 我觉得系好正既事 (特别系食浓味既野)我就同上次系日本一样叫左个白丸元味拉面, 我女朋友就叫左个赤丸新味拉面一风堂可以自订面质, 我就叫左普通硬度既粗身拉面, 面质爽口有咬劲, 连同
点知道年尾系接女朋友放工时, 系德福广场见到一风堂开分店, 先知道原来香港已经有一风堂进注, 不过都好期待, 因为好想回忆返当日既滋味.我就系佢地开店之后不欠就去试了试, 为了寻回当日滋味. 当日入日本一风堂, 佢地以大台为主, 用食具调味料等等东西来分隔, 和香港常见的二/四八人台大不同...... 香港的一风堂都差唔多相同, 如果人数小的话坐起来没什么问题, 可是如果多人的话就有小小不便了 台中央间开两边既物品系各种自助调味料和水壶, 钟意食蒜头既朋友佢会好开心, 因为呢度有原粒蒜头比你自己整蒜泥, 都几好玩~~ 而且可以自己磨芝麻, 只系玩都好好玩~~呢样野同日本差唔多一样, 不过日本板既水壶中既系冰绿茶~
可以自己针水饮唔使下下叫人加水, 我觉得系好正既事 (特别系食浓味既野) 我就同上次系日本一样叫左个白丸元味拉面, 我女朋友就叫左个赤丸新味拉面 一风堂可以自订面质, 我就叫左普通硬度既粗身拉面, 面质爽口有咬劲, 连同白丸浓郁既汤底一齐食, 很美味! 日式叉烧比较薄身而细块. 呢方面就同日本既有DD分别 (我记得日本既都算大块) , 不过佢都好美味, 除左面之外, 我另外叫左个香煎叉烧汉堡. 热热既铁板上面煎住中等大小既叉烧汉堡, 上面放了一个温泉蛋, 这个要一送上来时就要尽快食, 因为铁板真的很热, 时间久了汉堡肉就会变得老了, 我地就系想慢慢食, 结果肉老左, 蛋汁被铁板煎成熟蛋了......呜......
虽然味道都系未能比得上日本食既时候, 不过都系香港食到既拉面之中算系上品, 大家如果有行过德福而又想食拉面, 大家可以一试!
题外话/补充资料:
[b]1)[/b]. 佢地有自选面, 大家可以自选面质粗幼软硬, 油多油小, 同用咩汤料配料, 价钱都系差唔多.
[b]2).[/b] 如果觉得D面好食, 大家可以叫替玉, 替玉即系加面, 不过只有净面上, 如果你系大食男想加面. 记得一开始食既时候唔好猛饮汤, 留返加面时用, 加面系无配汤比你架!