2018-05-01 140 浏览
今年年头去左欧洲一个月, 其中一站就系比利时了, 很喜欢那里既朱古力, 窝夫,青口同啤酒等, 所以相约几位朋友陪我寻回比利时的味道!! 呢间位于苏豪区既比利时酒吧餐厅都几有欧陆风格, 门口吧台位置仲摆放左比利时地标尿尿小孩既摆设, 感觉真的有点置身于当地呀...Tomato Aux Crevettes        HK$68呢个小食系用番茄盛载住沾满沙律酱既虾, 感觉好清新同健康呀!! 食落虾既肉质都好弹牙, 非常之醒胃呀~~Deluxe Ham Platter             HK$178我本人真系几喜欢食Ham类既东西, 呢款Ham 够咸香, 够薄切又无渣, 真系食到停唔到口的...Beer Mussels and Mariniere Mussels (500g)        HK$228 each我地叫左两款不同口味既青口, 分别系白酒同啤酒煮, 我地觉得用酒煮系最特色, 所以就拣左呢两款啦!! 每款青口同样配以一份薯条的!! 两者酒味都好出, 特别系白酒煮那份, 青口好入味, 浓浓既酒味, 肉质又够肥美, 泊得住当地呀! 只系份量就细d啦, 不竟系香港吗~~~Roa

Tomato Aux Crevettes

Deluxe Ham Platter

Roasted Pork Knuckle

Roasted Pork Knuckle       HK$268

呢度既猪手绝对唔差后过徳国餐厅ga!! 以木板上枱, 猪手份量够大, 旁边配以酸椰菜, 猪手烧得皮脆肉嫩, 肉质不但无烧干仲保持到好多肉汁, 重点又唔系太油腻, 可以食多一两件都唔怕了...

黎呢度主角其实系比利时既啤酒, 最最最能令我寻回比利时既回道就系佢地啦!! 一行四人, 每人叫左两款啤酒!!!

Pauwel Kwak

Pauwel Kwak              HK$88

呢款啤酒属于淡啤酒, 易入口而且有著麦笌既甜味余韵系口中, 都几啱女仔饮的~~ 由于我系比利时饮过, 而且非常之喜欢呢个酒杯既设计, 所以再回味下!! 呢个专属既酒杯系源自18世纪入面大部分既交通工具都系用马黎代步, 呢个设计就可以固定系马鞍上, 简单黎讲系专为骑马既人设计既杯黎~~

La Corne Blonde

La Corne Blonde        HK$78

同样有一个专属既号角型酒杯, 呢款啤酒既花香同果香味好清淡, 同样好易入口!! La Corne 啤酒呢个名字其实系源欧洲以前既一场战争, 呢个酒杯设计系为系呢埸战争无辜失去生命既村民致敬的~~

Rochefort 10

Rochefort 10           HK$98

所有Trappist 既啤酒都称为修道院啤酒, 呢支10号仔可以算是酒精度最浓既一支, 酒精浓度达11.3%, 一打开支10号仔就散发出浓烈既酒香, 入口唔苦亦唔甜, 味道好复杂的, 自问千杯不醉既朋友不妨一试~~

Westmalle Tripel 330ml

Westmalle Tripel 330ml        HK$98

同是修道院啤酒之一, 以三倍麦芽进行发酵酿造, 因而产生左较高既酒精浓度达9.5%, 入口复杂度极高, 呢款酒适合慢慢甘品尝的, 稍苦既余韵同属高浓度酒精既啤酒, 真系好酒既知音人先懂欣赏, 对于女仔既我黎讲当然觉得系难易入口啦...

Mangozo Banana

Mangozo Banana        HK$78

呢款香蕉味果洒, 拥有浓郁既香蕉味, 味道偏甜, 感觉好以香蕉味既汽水, 非常啱女仔饮, 但太易入口饮多左都唔知, 女士们要小心呀, 哈哈~~

Floris Passion

Floris Passion             HK$78

呢款百香果味既果酒, 甜得太点过份, 有少少好似饮紧越甜既糖水甘, 好啱完全饮唔到带苦味啤酒既人饮, 不过一支就够了~~

La Trappe Quadruple

La Trappe Quadruple               HK$98

呢支系荷兰唯一修道院既出品, 酒精浓度都高达10%, 拥有四倍麦笌既啤酒, 入口唔苦唔涩, 带有糖味及果味, 本来只系冬季先让制既啤酒黎, 但由于大受欢迎, 所以就成了整年都生产既啤酒了~~

Orval

Orval                   HK$88

呢款可算是最独特既修道院啤酒, 入口味道层次多变, 苦中带酸有D 微涩, 余韵带陈皮清香及麦芽糖香, 口感令人又香又恨~~

大家一路饮一路食一路吹水, 感觉真系好Relax呀~~
Tomato Aux Crevettes
Deluxe Ham Platter