2019-03-23
正如剧集《孤独的美食家》中既男主角一样,每个打工仔一收工都同样归心似箭,宁可一个人沉淀心灵。呢间立食寿司系我近期发现、真正可以感受到宁静既落脚处,店内播住轻松既纯音乐,无嘈杂既交谈声,大家都只专注眼前既美食同师傅细腻认真既手艺。价钱以香港寿司店黎讲属于中高档,但每件都系即叫即制、真材实料。午市套餐送日式沙律,简单既食材同调味带黎清新轻盈既口感,作为前菜过下口瘾之余唔会遮盖鱼生既味道。香港既吞拿鱼好多时都唔够新鲜,食落有腥味,呢度既赤身细嫩鲜美,真系有同舌头交融既感觉油甘鱼肥美厚滑,油香满满,一咬即化。第一次试池鱼,食落有啲似鲷鱼既口感,属于有咬口既质感,入口伴随住独特既海水味。一上板就闻到鳗鱼既焦香外面烧到微微焦脆,嫩滑无骨,入口即融。拖罗属于油脂较丰富既位置,最岩用黎做鱼蓉,口感绵密细致,而且份量十足,成旧啪入口满满既鱼香,必试呢度既军舰全部都好足料,睇下啲蟹膏蟹肉几多食落好重蟹鲜味呀!黑板上仲有啲季节限定,爱食蛋既我忍唔住嗌左份玉子烧表面既焦糖即叫即烧,同时食到表面薄脆微温既甘甜同下层冰冻绵密既蛋香,层次鲜明,当甜品食为呢餐一人午膳画上完美句号一人既浪漫,又点止豆腐火腩饭反而呢种黎
价钱以香港 寿司店黎讲属于中高档,但每件都系即叫即制、真材实料。
油甘鱼肥美厚滑,油香满满,一咬即化。
一人既浪漫,又点止豆腐火腩饭反而呢种黎自日本既立食方式更岩繁忙响往宁谧既都市人!