讲左咁多集云南米线,大家或者都知我的Preference系麻辣米线,而我唯一一间会食酸辣米线就系阿一猪扒。第一次食阿一猪扒反而系中环附近,那时我仲记得米线都未成为主流,所以当初食一刻味蕾的冲击系好震憾。由于工作地点关系,所以知道系北角都系阿一猪扒的分店,就平均一个月都会食1至2次。阿一猪扒米线有3大卖点,第1卖点一定系个汤底,佢的酸同辣味系好出得黎又唔会抢过大家的味道,酸菜同辣油的比例岩岩好,仲有无限配菜,唔知点解系其他地方系食唔到呢种的酸辣味。第2卖点系个猪扒,其实都餣得几入味又唔算好鞋,双拼𩠌的猪扒分量都有两大块,其实都真系抵食。而最后一个卖点就系分量够大碗,猪扒有两大块不特至,只碗Size都好大,米线分量都唔少,如果胃口细D的朋友都未必食得晒。我首推猪扒韮菜饺酸辣米线,因为韮菜饺可以有四大粒,饺子皮够滑,内里馅料味道都唔错,加埋猪扒同大大碗米线相当够饱。