2024-11-11 0 浏览
🤹🏻‍♀️熊妹近排爱上了尼泊尔招牌菜MoMo饺子🥟,所以周围搜罗下香港特色嘅尼泊尔菜餐厅。发现了西环呢间重新装修好的《KTM Nepalese Restaurant》,靓装修靓环境梗系要拉埋爱吃南亚印度菜的阿妹过嚟品尝一下啦!📌以前系西环附近读书之后工作,都已经有十年的历史了🕵🏻‍♀️,可以称得上系地胆🤖,玩转西环无问题👾。时日变迁,好多店舖同食肆都换画了,地铁站都加插了好几年,亦加盖了不少新房子🏘,但西环旧式的风味依旧长存🏯。《KTM Nepalese Restaurant》就正正系旧式「西环村」对面,新装修对比旧建设,感觉好像看到大时代的变化。📌充满神秘感的尼泊尔,餐厅装潢都充满迷离的感觉。暗黑的装潢配合强烈的光线💡,墙上有挂著尼泊尔神灵面具👽,怖置充满尼泊尔风味,感觉好宽敞开扬,神秘得黎又唔会让人感觉唔舒服。Dahi Puri 印度酸奶脆球,$48一碟有七件围成一个花形的酸奶脆球花🌼,脆球入边放入少许薯仔🥔同埋洋葱粒🧅做馅料,面头铺满甜酱烧汁同埋酸奶🍼,一球放入口,所有酱汁同酸奶都泌哂出黎,多到满泻,一定要趁热快食可以食到脆球的脆口,放凉了会被酱汁软化变淋,就像只系在吃酱。酸奶调制过
Dahi Puri 印度酸奶脆球,$48
Dahi Puri 印度酸奶脆球
酸奶调制过甜甜地,质感浓稠,配合带甜味的烧汁,食食下食到小小薯仔粒同爽口洋葱粒,开胃的尼泊尔小食。
Spicy Chili Chicken Wings "Pakheta"香辣鸡翼,$88
炸鸡翼有六件,主要系配搭尼泊尔嘅蕃茄酸辣酱,蕃茄酱🥫比例较重所以唔算好辣。
炸鸡翼面头沾上少许炸法落油炸,炸粉皮唔厚,金黄的鸡翼皮炸到锁紧鸡翼肉汁,再加点酱汁食好有味道,拌碟有啲沙律菜🥗,食完煎炸油腻野食返啲蔬菜感觉平衡啲。
Chili MoMo 招牌拌饺
Chili MoMo 招牌拌饺,$68
食尼泊尔菜梗系要食招牌嘅尼泊尔拌饺啦,馅料可以拣鸡肉、猪肉或者素菜,阿妹话试吓猪肉饺子会唔会系最正宗。炸过嘅圆形饺子捞上甜辣捞汁,脆口饺子饺子皮好薄,充满酱汁味道,再食到软淋的猪肉饀,一口小食黎讲确实好滋味,仲有彩椒洋葱做配料,好似一碟小菜但系又系小食咁,招牌拌饺真系必食菜式。
Chicken Thali "Kukhura"
Chicken Thali "Kukhura" 咖哩鸡套餐,$158
一盘用上银器盛装著有饭🍚有𩠌🍲有汤🍵有咖喱🥘嘅尼泊尔塔利主食套餐,成个摆盘都够晒震撼。
Chicken Thali "Kukhura"
中间系印度丝苗幼香米,然后一兜装著蔬菜咖喱拌碟、一碗扁豆汤、一盘咖喱鸡、一碗酸奶跟玫瑰果、盘上仲摆放了一片酸青瓜同红萝卜片及酱料,成件事真系好南亚菜风味。
Chicken Thali "Kukhura"
咖喱鸡有三大件,食落嫩滑唔鞋口,咖喱味重又唔系好辣,咖喱汁捞饭真系一流!另一盘仲有白椰菜花同薯仔,每样都有两三旧,有蔬菜嘅纤维清吓肠胃。扁豆汤嘅质感好浓稠,饮到粒粒扁豆嘅质感,可以用来点薄饼或者捞饭都够晒调味!主要饭粒系用上印度丝苗米,米粒非常纤身幼细,唔系平时食开嘅米饭充满水份黐埋一齐咁,所以口感会比较分明有咬口,呢个印度米确实系几特别!最后仲有两啖酸奶同埋用糖腌制过嘅玫瑰果做饭后小甜点,成个Thali Set其实都真系几抵食,可以试到尼泊尔主打菜嘅味道😋。
Naan (Truffle cheese),$58
一大块 Naan 切成四等份,竟然发现可以拣选黑松露芝士做馅料真系港女嘅福音!
Naan (Truffle cheese)
望到面头一达达黑色部位都知道系落足料的黑松露饀料,真系急不及待想吃掉了这一啖。薄饼入边完全系充满浓烈嘅黑松露酱味道,加入咗芝士带少少咸香味,成件事就咁食已经超好味,浓烈的黑松露味道留喺口腔入面真系唔想令佢挥之散去🌬,熊妹认为冇需要好似平日淡味的印度薄饼Naan 咁点咖哩汁食,因为呢款黑松露芝士薄饼本身已经系一款好有自己味道又惊喜的特色小食。
Mango Lassi
Mango Lassi,$38
芒果打落酸奶度,本身酸甜嘅芒果同酸奶当然好夹啦,重味嘅酸奶即使加入芒果依然都不失佢本身奶味,质感好浓稠,芒果𠯆味绝对系lassi的代表作💯。
Coconut Lassi
Coconut Lassi,$38
椰子加入酸奶入边各有千秋🍁,饮落酸甜嘅酸奶散发淡香嘅椰子味,各款味道的lassi真系可以试一下。
📌埋单五百几蚊,尼泊尔菜招牌嘅小食、主食、薄饼同饮品都试齐了,熊妹同阿妹顶住𠮶肚出去真系要行吓西环海边🌊。
📌《KTM Nepalese Restaurant》系一间几正宗嘅尼泊尔餐厅,有招牌饺子、串烧拼盘、印度香饭Biryani、扁豆咖喱、牛油鸡、Naan、Thali等等,熊妹认为如果想试吓咩系尼泊尔菜,真系可以嚟西环《KTM Nepalese Restaurant》寻找一下答案。
2024-11-05
Chili MoMo 招牌拌饺