2019-03-27
「风,总是神秘的。因为既不能知道它从哪里来,也不能知道它吹往何处」(?)作为一个新界东人,真系冇番咁上下风都吹唔郁去香港西!咁岩今日有约,刮起西风,所以吹左去~~~冇错,大家比我呃左,今次所讲既「西方」,其实系指西营盘,不过被扫既的确系一间西式素cafe:LN Fortunate Coffee系讲佢个壳之前,先讲下地点。对一个从未去过西营盘既人黎讲,见到个地图都有啲啲怯,好似好多横街窄行咁,会唔会成为一只迷途小羔羊架?><然后当我一睇间野个位置,即刻安心哂!地铁站B2出口转右直行一阵就到,真系好方便。讲到个壳就唔系好大,转个湾就见哂,整体木系装修设计,店内好静,有种时尚高级感,但又系几好打发时间既果种cafe shop。店内亦有环保既生活用品、健康食品、咖啡同埋竟然有……唔同既……钟(呢样真系比较少有XD)卖。加上墙上既大钟,证明佢地系想带出时间同幸福系有关连既!好好好!各方面都好似唔错之后,当然又系到验明真身既时间!由于系下午茶时间,menu只有一张下午茶同一张主菜。虽然唔系好多,不过系极度肚饿下已经足够令人拣到死去活来。系痛苦之中,拣左一款下午茶+一款主菜:(1)
系讲佢个壳之前,先讲下地点。
好好好!各方面都好似唔错之后,当然又系到验明真身既时间!
系痛苦之中,拣左一款下午茶+一款主菜:
(1) 唛乐鸡拼沙律+红茶
(2) 幸福全日早餐+粟米忌廉蘑菇汤
首先饮啖汤,warm up下条脷先!
味道OK ,不过反而想讲下啲菇,唔系成日见到果只罐头菇,而系大只而且较硬身果只,证明唔系交行货。
有左好感,动左情之后就黎同啲佳丽见面喇~
不过卖相几靓,唛乐鸡真系好唛乐鸡 !鸡肉其实系猴头菇经油炸整成(见小图),但一啲都唔油。沙律亦ok新鲜~
果头话少,呢头就黎一个重量级既佳丽!
薯条系用炸薯圈既整法,所以特别香口/炒杂菌/蕃茄豆/烘麦方包/一般都比较少系沙律出现既士多啤利。
但其实我最想介绍既系…佢个炒素滑蛋同烤德国素肉肠!
讲真,本身其实唔系太钟意啲肉系既素食,不过呢两样野真系几有特色!
首先,之前食过既素蛋都系用豆腐做,但呢个系用腐皮做,估唔到观感口感味道又ok㖞,加埋啲「蛋汁」,够哂滑。
另外就系条阳,一问之下原来系大豆做成,口感似得黎重好软熟,个皮烤得好香同脆,真正做到皮脆内滑!
最后想讲比起个壳同啲野食,更加想讲啲服务。
啲staff好好笑容、好有礼貌、好健谈。又问我地display既意见,阿B 有一刻扭计,又即刻入去拎个气球出尼氹佢等等。
总之成个用餐过程都好舒服同开心。
虽然装修,野食都好重要,不过呢啲咁warm既服务,先真正令到食客感到幸福(Fortunate)呢!
外观:唔知点解开头望埋去觉得似salon多啲…XD