2022-12-17
同事表示啲间台式菜馆非常好食,所以今日lunch都来试吓先! 餐厅装潢走老式台湾风格,简约朴实,墙上面挂著很多老旧台湾的陈设画册,非常有味道,彷如进身了80年代的台湾小店一样!「老厝边」台语的意思就是老邻居,大家守望相助,充满著浓浓的人情味,当中嘅食物就是简单却又幸福的味道。改这个名字非常有意思。点了几样招牌菜式,包括牛肉面、蛋饼和盐酥鸡,全部都好好味,价钱又亲民,的确出色,同事果然冇介绍错😎😎🍜眷村红烧牛三宝面 $82可以选择红烧/麻辣汤,或干拌,我就㨂咗红烧汤,个汤系非常之香甜浓郁!而个面系好弹牙唔会过淋。差点连汤都饮光😆 三宝包括牛展、牛肚和牛筋,份量系劲多!牛展唔系一片片,而系两大旧! 如果切番薄片起码切倒十块了😆而牛展系非常软淋和入味,出色👍🏻 牛肚和牛筋亦系非常大旧一样好入味🤤啲个三宝面比起好多台湾牛肉面更出色,平时3宝一定过百,依家只卖$82 真系好抵食!🫔起司肉松蛋饼 $38啲度嘅蛋饼亦都系必试推介,超!好!食!蛋饼烟韧带有蛋香,再配合满满的肉松和芝士,简直是一流,加埋个秘制沾酱更是完美。🫔超浓芋泥蛋饼 $40芋泥浓香软绵,甜度适中,比起「起司肉松蛋饼」,味道更为丰富,
🍜眷村红烧牛三宝面 $82
眷村红烧牛三宝面
🫔起司肉松蛋饼 $38
起司肉松蛋饼
芋泥浓香软绵,甜度适中,比起「起司肉松蛋饼」,味道更为丰富,钟意食香芋嘅朋友一定唔可以错过!
超浓芋泥蛋饼
🍗塔香咸酥鸡 $38
盐酥鸡炸得够香胆,表面松化,内里保持鲜嫩。味道唔会太咸,份量都几多,$38 好抵食。
塔香咸酥鸡
总结:装修简朴充满老台湾风味,食品用心制作,味道一流,一间非常出色嘅台式菜馆,推荐!