2017-10-09
铜锣湾鹅颈桥的魂拉面算系较早期拉面热潮兴起的其中之一。个时我觉得魂真系好好食,个汤底系好浓郁同厚身,咁岩我又去完东京食无敌家,觉得魂个味做得好似。虽然舖头细细,夜晚成日都大排长龙,所以以前我通常都系下昼去,好后期先有机会食到晚市限定的青龙。初时拉面热潮兴起比较多人食猪骨汤拉面,辣的或者墨鱼汁的拉面比较少见。佢地做拉面好认真架,每一碗面师傅都fing同个面干晒水(我成日觉得碗碗面都咁fing会唔会工伤)。每次食完我都觉得大满足(拉面系要食完饱到济济地咁先最正)。之后铜锣湾越来越多拉面舖,越来越多选择就少左返去食魂了,而且佢条人龙都无左。某日见好耐无食返去食个味道完全唔同晒!个浓厚的感觉无左而且好淡味。魂个「灵魂」无左!所以我就无再食了。最近经过鹅颈桥发现佢竟然执左!好surprise 又有点失落,话晒都有开左都4年几都有感情,以为佢被依家的拉面热潮淘汰都觉得可惜。后来知道原来唔系执左只系搬左,所以决定再去一试。地点好方便,太子警署后面,A出口一出过对面街就系。舖头比以前大好多,但lunch 1:30入到去一枱客都无(可能因为闲日近中秋关系?),我同朋友就好似包场食拉面咁。Menu无变,我
地点好方便,太子警署后面,A出口一出过对面街就系。舖头比以前大好多,但lunch 1:30入到去一枱客都无(可能因为闲日近中秋关系?),我同朋友就好似包场食拉面咁。Menu无变,我同朋友照旧一人一碗太极。
等左一阵拉面上菜啦!碗都系用返旧舖的。汤始终不如当年香浓同厚身(我怀疑自己系咪拣左淡味),但都比上一次系旧舖食质素好左。不过汤好少,只系浸到9成的面,面未食晒汤已经饮得7788。依家d拉面店系咪真系因为香港人成日饮唔晒d汤觉得浪费所以个份量预得咁尽?!但其实汤真系一碗拉面的灵魂,无左大满足畅快的感觉真系就算碗面几好食对我黎讲都系争咁d。面佢都转左,同鸟华亭一样用一只较弯身好似公仔面咁既拉面。我个人就唔太喜欢呢只面,偏碎又无乜口感,唔觉得特拉挂汤。
好快就食完晒碗面+饮晒个汤。虽然觉得好食左但始终食唔返以前的味道(难道换左师傅?!),无左以前食完系咁抹嘴都仲有墨鱼汁系嘴边个个情况,代表个汤唔够浓身?!。我唔会话唔再返黎食,但暂时无好想再返黎食的冲动。或者有一日我又想再寻味的时候我又会再回来。