2022-11-08
其实我好怀念我的嫲嫲.佢煮啲客家𩠌到依家我都无办法.煮得到嫲嫲那种味道.客家𩠌的精粹菜肴系腌渍.日晒成干.好似啲腊肉腊肠等.咸鱼.梅菜干等等…….客家人会好充分利用食材及配料.例如:将啲中国芹菜爆炒腊肉腊肠等.变成好有特色嘅客家人小炒。客家𩠌最出名有客家煎酿豆腐.香芋扣肉.咸鱼蒸肉饼.客家咸鸡.酿苦瓜.红炆猪肉.芋香腊鸭.盐焗鸡.竹笋炆腩肉.黄姜蛋炒饭.南乳炆芽菇.客家盆菜.数之不尽。今日嚟到元朗系食客家嘢(食葩)见近排时时听到有人讲起.所以今日闻食如来。 📌食葩 (元朗)元朗裕荣径11号好旺洋楼地下7号舖入到嚟见间舖是小店.几张枱.座位都坐得舒服.呢度最出名系猪杂枸杞汤.炆猪肉饭.见餐牌上的款色唔多.来来去去同一样食物左配右配如己.再加上配汤饮或粉面等等.我心中谂今次寻找嫲嫲的味道.又一次告吹!不过当然唔系𠮶回事.佢哋啲套餐好抵食!今日点咗佢出名枸杞猪杂汤配炆猪肉饭套餐.只系$54元.佢哋都猪肉份量都唔少.还有少少咸菜伴底.都系好食.但未到我嘅心中要求.枸杞猪杂汤.猪杂份量超多.枸杞都唔少.可惜汤底扁淡.猪杂系新鲜.食落都系争咁啲.争啲乜嘢我讲唔出
📌食葩 (元朗)
元朗裕荣径11号好旺洋楼地下7号舖
不过当然唔系𠮶回事.佢哋啲套餐好抵食!
今日点咗佢出名枸杞猪杂汤配炆猪肉饭套餐.只系$54元.佢哋都猪肉份量都唔少.还有少少咸菜伴底.都系好食.但未到我嘅心中要求.枸杞猪杂汤.猪杂份量超多.枸杞都唔少.可惜汤底扁淡.猪杂系新鲜.食落都系争咁啲.争啲乜嘢我讲唔出.可能系啲枸杞唔够香!