2022-12-27
跟家人提起新新酒楼,才知是六、七十年代的「明星饭堂」——新乐酒楼~今晚同妈咪嚟寻回怀旧味道😚全层座无虚席~好彩有订枱!见到酒楼装修,儿时饮茶嘅回忆浮现脑海😆叫咗个四人餐~有龙虾有金钱鸡~👍🏻🌟怀旧金钱鸡我估而家无几多间酒楼有呢个菜式,金钱鸡其实系以前酒楼用啲下栏创作嘅菜式,昔日穷人恩物,今日系矜贵手工菜~由义烧、鸡肝及肥猪肉组成,伴著蜜汁,甘香可口,一点都不腻口🥰🌟上汤焗加拿大龙虾伊面弹牙啖啖肉~上汤鲜味浓郁~伊面加埋芡汁,食到Lam 晒脷~😋儿时回忆:伊面永远清得快过龙虾🤣🌟覇王香妃鸡鸡本身已经有咸味~葱油锦上添花~鸡皮爽口,鸡肉嫩滑不过火~🌟海皇烩燕液有虾、瓜、菇等材料切粒粒,入口有爽有滑,不同口感~🌟翡翠炒龙趸球🌟清蒸头腩 一鱼两食~我钟意炒嘅粗犷~肉质爽弹,香口又惹味!蒸嘅肉质较嫩滑~下面仲有木耳盛著鱼汁~🐟🌟蟹籽海皇炒饭粒粒分明且金黄~好大碟好多料~大家口里说饱~身体却很诚实!最后都系清碟~用行动证明好食😋🌟蟠桃寿包压轴登场嘅小寿桃,新鲜出笼~软熟~香滑莲蓉馅甜度适中~🌟红豆沙好好招呼嘅侍应姐姐~送糖水比我地😆酒楼嘅红豆沙感觉系唔同啲,口感好绵密~👍🏻#新乐酒楼#新新酒楼#怀
今晚同妈咪嚟寻回怀旧味道😚
全层座无虚席~好彩有订枱!
见到酒楼装修,儿时饮茶嘅回忆浮现脑海😆
叫咗个四人餐~有龙虾有金钱鸡~👍🏻
金钱鸡
🌟怀旧金钱鸡
上汤焗加拿大龙虾
🌟上汤焗加拿大龙虾伊面
儿时回忆:伊面永远清得快过龙虾🤣
覇王香妃鸡
🌟覇王香妃鸡
鸡本身已经有咸味~葱油锦上添花~
鸡皮爽口,鸡肉嫩滑不过火~
海皇烩燕液
🌟海皇烩燕液
有虾、瓜、菇等材料切粒粒,入口有爽有滑,不同口感~
龙趸球两食
🌟翡翠炒龙趸球
🌟清蒸头腩
一鱼两食~我钟意炒嘅粗犷~肉质爽弹,香口又惹味!
蒸嘅肉质较嫩滑~下面仲有木耳盛著鱼汁~🐟
蟹籽海皇炒饭
🌟蟹籽海皇炒饭
蟠桃寿包
🌟蟠桃寿包
压轴登场嘅小寿桃,新鲜出笼~软熟~香滑莲蓉馅甜度适中~
红豆沙
🌟红豆沙
好好招呼嘅侍应姐姐~送糖水比我地😆
酒楼嘅红豆沙感觉系唔同啲,口感好绵密~👍🏻
#新乐酒楼#新新酒楼#怀旧#金钱鸡#中式#粤式#围菜#团餐#饮茶#香港情怀#佐敦#庄士敦广场#明星饭堂