2014-01-13
2014.1.10(五)2/3 DolciAmore(Lychee n Rose Cake) $46其实我自己本身都钟意食有玫瑰味嘅甜品,最近我听过有间甜品店叫「2/3 Dolci」。我就上openrice睇下,发现距有个甜品叫Amore(Lychee n Rose Cake)我就好想去试下。距比我想像中细好多,睇相好似好大,但系其实实际上个蛋糕就只有一个手掌咁大。店舖位置唔大,但系好舒服,好啱同啲朋友坐底倾计。讲翻个蛋糕先,蛋糕嘅设计好简约,一个红色嘅半圆形,上面有块印咗2/3嘅朱古力牌。距面头有啲红色嘅朱古力粉,卖相唔算太特别,但系食落去就有惊喜啦!蛋糕入面有荔枝玫瑰慕丝,食起上黎有清香的荔枝味同时又有淡淡的玫瑰味,食起上黎好有层次感,荔枝同玫瑰味 2909;夹。不过我个人认为如果玫瑰味再重翻少少就好了。中间有层好薄嘅cream,底层有块饼,除咗可以令到个蛋糕企身之外,颂可以中和翻头先嘅荔枝玫瑰慕丝。虽然系细但系对我黎讲,依个份量已经足够。
2/3 Dolci
Amore(Lychee n Rose Cake) $46
其实我自己本身都钟意食有玫瑰味嘅甜品,最近我听过有间甜品店叫「2/3 Dolci」。我就上openrice睇下,发现距有个甜品叫Amore(Lychee n Rose Cake)我就好想去试下。距比我想像中细好多,睇相好似好大,但系其实实际上个蛋糕就只有一个手掌咁大。店舖位置唔大,但系好舒服,好啱同啲朋友坐底倾计。 讲翻个蛋糕先,蛋糕嘅设计好简约,一个红色嘅半圆形,上面有块印咗2/3嘅朱古力牌。距面头有啲红色嘅朱古力粉,卖相唔算太特别,但系食落去就有惊喜啦!蛋糕入面有荔枝玫瑰慕丝,食起上黎有清香的荔枝味同时又有淡淡的玫瑰味,食起上黎好有层次感,荔枝同玫瑰味 2909;夹。不过我个人认为如果玫瑰味再重翻少少就好了。中间有层好薄嘅cream,底层有块饼,除咗可以令到个蛋糕企身之外,颂可以中和翻头先嘅荔枝玫瑰慕丝。虽然系细但系对我黎讲,依个份量已经足够。