2023-03-30
放学之后行吓坚尼地城无意中发现呢间面包舖位置唔起眼,舖仔细细,但卖嘅面包款式却「包」罗万有😆由传统港式面包(肠仔包、鸡尾包、菠萝包、椰丝奶油包、蛋挞)到近期最Hit嘅千层生吐司、麻糬包都有🍞名叫「小时候」系希望客人可以食完面包之后寻回小时候简单快乐嘅味道👶🏻店舖采用自家发酵面包,主张无添加无防腐剂,健康又好味入到去真系每款面包都想试😍麻糬bagel、麻糬波波、紫薯麻糬包、英式松饼、蛋挞……▶️ 3.5鲜奶蛋白挞 ($8/个)新鲜热辣辣♨️超香牛油味牛油曲奇皮配上蛋白+3.5%牛奶嘅蛋浆牛油曲奇皮相对厚身少少,但系同蛋浆比例唔错,拎上手唔易散开返到屋企焗返热嚟食,非常松化香脆🤤带少少盐咸味好耐冇食过咁好食嘅挞皮,真系揾返童年钟意𠮶种蛋挞味!鲜奶蛋白馅就好eggy湿润,食落似固体少少嘅牛奶,好似布甸咁弹吓弹吓🥛奶味香而浓郁,甜度适中(应该系本身牛奶甜味,唔会食到糖味)影出嚟好似唔太大,但一个都有60g重架!▶️ 抺茶大纳言麻糬 ($15)新品💚见得返一个就买咗噜攞上手好重手 (120g),似系汤种面包一开始以为入面得麻糬,点知搣开超有惊喜,竟然有爆多粒粒红豆🫘本身粒麻糬都唔细 抺茶用上小山园抺茶
位置唔起眼,舖仔细细,但卖嘅面包款式却「包」罗万有😆
店舖采用自家发酵面包,主张无添加无防腐剂,健康又好味
▶️ 3.5鲜奶蛋白挞 ($8/个)
新鲜热辣辣♨️超香牛油味
牛油曲奇皮配上蛋白+3.5%牛奶嘅蛋浆
牛油曲奇皮相对厚身少少,但系同蛋浆比例唔错,拎上手唔易散开
返到屋企焗返热嚟食,非常松化香脆🤤带少少盐咸味
好耐冇食过咁好食嘅挞皮,真系揾返童年钟意𠮶种蛋挞味!
影出嚟好似唔太大,但一个都有60g重架!
▶️ 抺茶大纳言麻糬 ($15)
新品💚见得返一个就买咗噜
攞上手好重手 (120g),似系汤种面包
抺茶用上小山园抺茶粉,难怪抹茶味几香浓,离远都闻到,带微微甘苦味,令面包唔甜 🍵
面包质感唔系软绵绵餐包但非常有嚼口👍🏻绝对系我钟意嘅面包质感
大纳言红豆粒系名古屋出产,从未见过咁巨型嘅红豆😂食落微微起沙,红豆味好出(红豆控一定好钟意)不过略严甜咗啲🤏🏻
麻糬系店舖自家制嘅牛奶麻糬,超级烟靭有回弹力,黏得来唔系一pat嘢,仲做到拉丝效果 👍🏻好正!
味道唔甜,食真啲会食到好淡好淡嘅奶香味
全部嘢加埋好夹,好彩面包同麻糬可以中和返红豆嘅甜味
▶️ 琥珀合桃 ($12)
夹落几实正,见佢啲合桃好足料大粒
比起抹茶𠮶个轻身啲 (~70g)但绝对唔系空气包,只系面种唔同,相对冇咁烟靭反而松软啲
食落冇一般大多数合桃包嘅猪油味,而合桃就几脆口又好有佢本身独特嘅味道
买俾屋企人食嘅,健康选择☺️
面包款式多元化,无论怀旧定新𩓙啲都有,老少咸宜
加上佢哋用靓材料同面粉,整出嚟嘅面包特别烟靭有咬口🥯欣赏店主会不断创新,研发新口味款式面包,追上「潮流」
店主服务亦好好,推介我试新鲜蛋挞🙈又唔介意我慢慢拣
见到员工起厨房不断制作面包,一盘盘圆辘辘胀卜卜嘅面团等住入焗炉,就咁睇都觉得吸引
佢哋嘅千层生吐司要预早落订,唔可以Walk in买,因为每日制造数目有限,所以想食就记得落订啦!
面包价钱相当实惠,传统款式价钱会平啲啲 (~$8),其他就多数~$15
唯一系包装冇咁好,蛋挞要买六个先有免费盒,如果唔系要俾$2,成程拎返屋企都好惊压扁佢😰不断「保护」住佢哋
佢哋仲同乐饷社合作,希望可以减少食物浪费,将剩余嘅面包捐赠俾有需要嘅人,非常有良心🥹
希望更加多人会认识佢哋,支持同帮衬呢间小店啦🫶🏻