餐厅: 上海榮華川菜館
资讯:

2022-06-19 199 浏览
观塘裕民坊一带,自从拆卸改造后,凯汇商场落成,印证住时代变迁…..但系呢个不断推陈出新嘅地方,仍然有少数保留住旧香港情怀嘅小店,实属难得。呢间至1975年开业至今,将近50载嘅上海饭店,净系睇门面就已经感受到岁月嘅历练。踏入舖头,店面细细,大约只坐到5/6台客,没有浮夸嘅装修,只有沉实嘅卡座,感觉好似到了外婆家吃饭一样。翻一翻餐牌,选择种类繁多。餐厅有二人餐可供选择,相对经济实惠。于是便点了两个小菜,分别是口水鸡同回锅肉。口水鸡是无骨鸡腿烹煮而成,辣到适中,而且食到有陈醋嘅味道,送饭一流👍回锅肉吃起来,比其他店舖多了一种甜味,我估系因为落咗海鲜酱。同样亦都系有微微辣,好好送饭。不得不提嘅系白饭,软绵绵,我个人十分欣赏👍,有好多地方而家啲饭都系又干又硬,食到好冇瘾🙃个餐包埋一个汤,加$40可以要砂锅云吞鸡,汤料十足,两个人饮完一碗又一碗。仲有四只云吞,饮得出有金华火腿嘅味道,真材实料。晚膳去到尾声,店家奉上两杯八宝茶,打开杯盖,清香扑鼻,喝下味道甘甜,而且有浓厚嘅菊花香,为一顿晚膳画上完美句号。好似呢一类嘅闹市小店,实在买少见少,想感受老上海风味嘅朋友,可以来支持一下
观塘裕民坊一带,
自从拆卸改造后,
凯汇商场落成,
印证住时代变迁…..

但系呢个不断推陈出新嘅地方,
仍然有少数保留住旧香港情怀嘅小店,
实属难得。

呢间至1975年开业至今,
将近50载嘅上海饭店,
净系睇门面就已经感受到岁月嘅历练。

踏入舖头,
店面细细,
大约只坐到5/6台客,
没有浮夸嘅装修,
只有沉实嘅卡座,
感觉好似到了外婆家吃饭一样。

翻一翻餐牌,
选择种类繁多。
餐厅有二人餐可供选择,
相对经济实惠。
于是便点了两个小菜,
分别是口水鸡同回锅肉。

口水鸡是无骨鸡腿烹煮而成,
辣到适中,
而且食到有陈醋嘅味道,
送饭一流👍

回锅肉吃起来,
比其他店舖多了一种甜味,
我估系因为落咗海鲜酱。
同样亦都系有微微辣,
好好送饭。

不得不提嘅系白饭,
软绵绵,
我个人十分欣赏👍,
有好多地方而家啲饭都系又干又硬,
食到好冇瘾🙃

个餐包埋一个汤,
加$40可以要砂锅云吞鸡,
汤料十足,
两个人饮完一碗又一碗。
仲有四只云吞,
饮得出有金华火腿嘅味道,
真材实料。

晚膳去到尾声,
店家奉上两杯八宝茶,
打开杯盖,
清香扑鼻,
喝下味道甘甜,
而且有浓厚嘅菊花香,
为一顿晚膳画上完美句号。

好似呢一类嘅闹市小店,
实在买少见少,
想感受老上海风味嘅朋友,
可以来支持一下
口水鸡