2010-01-29
不是看了食友揾食能手既介绍, 完全唔会知道, 系香港壁球中心内, 会有一间咁既隐世好店. 是日, 无老板声乱耳, 就决定上来, 寻找隐世的味道. 地点, 隔涉, 真的只有熟客仔同打波友同附近学生哥才知道有间咁既小小店. 店主同服务姐姐, 全是中年5字头以上的人士. 非常之家庭式既服务. 不过, 有一个唔系几好既地方, 就是有学生哥仔, 一大班人, 虽不是喧哗嘈杂, 但他们一行成10多人, 又有书包, 又有球拍, 有空间都俾佢地搞到冇空间. 食物, 我地一个叫了牛腩炒面, 一个叫了白汁龙鯏柳意粉. 正想著商只是普通极的学生餐时, 出来的东东, 实在令人感到惊喜. 先说牛腩炒面, 其实我有点后悔没有叫是日的靓牛腩. 因为个牛腩实在太正啦. 牛腩入味, 汁好味, 八角, 五香粉, 花椒等等既香料味, 充溢了成个牛腩汁, 非常非常之香口. 而且牛腩够哂淋, 汁渗入依然非常香脆的炸面饼. 如此有水准, 真的要帮店主宣扬一下. 白汁龙鯏柳意粉, 食落, 总算没有叫错, 味道同牛腩相比, 一点也不逊. 忌廉白汁, 非常之Creamy, 而且甜口, 而那甜口味道加上炸鱼, 顿时令其味道变得独特. 鱼柳
白汁龙鯏柳意粉, 食落, 总算没有叫错, 味道同牛腩相比, 一点也不逊. 忌廉白汁, 非常之Creamy, 而且甜口, 而那甜口味道加上炸鱼, 顿时令其味道变得独特. 鱼柳, 食得出鲜鱼味, 炸粉不厚, 鱼肉嫩滑甜口, 本来对同事的牛腩面虎视眈眈, 但食落去, 我的意粉, 绝对不比牛腩面差.
可爱又亲切的小店, 值得我推介.