2021-09-07 478 浏览
昨天中午到荃湾西开会 ,见到街上面嘅广告写住 台湾火车便当。 因为之前成日去台湾嘅关系, 成日都会响街好似当地嘅上班族一样 ,会买当地嘅便当 。如果坐台铁嘅话更加一定会买台铁嘅火车便当, 因为火车便当系做得好精致而唔系普通一个饭盒, 无论盒入面嘅摆款同埋味道都非常特别 , 因为佢系整定嘅便当,唔会太过热辣辣 ,但系喺温暖嘅状态下都保持到美味, 呢个系火车便当嘅特别之处 。但依家疫情关系已经好耐冇出国 ,所以见到火车便当四个字即时眼前一亮 。不过喺香港有啲自称台湾便当嘅地方 ,之前都试过好多次, 根本就唔系𠮶样嘢 ,完全冇台湾特色同𠮶种味道 。 但系因为太耐冇食台湾嘢嘅关系 ,见到呢个街招都跟住摸上去 。原来呢间舖头响工业大厦里面 ,冇做堂食只做外卖 ,佢有四款饭分别系, 鸡腿爌肉 ,盐水鸡 ,排骨同埋红烧牛肉, 仲有台式饮品供应 。我叫咗一个盐水鸡便当同埋珍珠奶茶 ,然后拎咗返去 office 。当喺个袋拎出嚟时,竟然有惊喜 ,因为个盒唔系普通嘅外卖饭盒 ,佢系用返台湾台铁𠮶种火车便当盒 ,当堂一种熟悉嘅感觉返咗嚟, 感觉好似去咗搭台铁咁 。跟住打开饭盒 ,更加喜出望外, 佢成个摆盘就
原来呢间舖头响工业大厦里面 ,冇做堂食只做外卖 ,佢有四款饭分别系, 鸡腿爌肉 ,盐水鸡 ,排骨同埋红烧牛肉, 仲有台式饮品供应 。我叫咗一个盐水鸡便当同埋珍珠奶茶 ,然后拎咗返去 office 。当喺个袋拎出嚟时,竟然有惊喜 ,因为个盒唔系普通嘅外卖饭盒 ,佢系用返台湾台铁𠮶种火车便当盒 ,当堂一种熟悉嘅感觉返咗嚟, 感觉好似去咗搭台铁咁 。跟住打开饭盒 ,更加喜出望外, 佢成个摆盘就同台湾食嘅一模一样 。台湾嘅火车便当一定有几样元素,会有配菜渍物 ,时令蔬菜, 肉类, 同埋会摆得好整齐填到个盒满晒, 畀你一种好饱满嘅感觉 。 我呢一盒系盐水鸡便当, 里面有整整一只鸡髀 ,仲有玉米笋同埋薯仔。鸡髀好紧致有啲似走地鸡嘅感觉 ,充满咸香味。我食得出薯仔系用橄榄油捞过, 每样食物都有特别处理过 ,好有心机。 最紧要嘅系佢仲要独立配一盒酱料喺里面,呢盒酱料竟然系香菇肉燥 。重有系啲饭 ,粒粒分明又香口 ,真系好有台湾味,喺香港从未见过 。
今日继续开会,我当然又去再帮衬佢 ,今次试一个叫做漳化鸡腿爌肉便当。 同昨日一样 ,一打开, 摆得好精致 ,成个便当摆得满满咁样。 三种渍物分别有红萝卜白萝卜同埋青瓜, 酸甜适中 。蔬菜有高丽菜同埋四季豆。主食有半只卤水蛋, 竟然有啲糖心。 一只卤水鸡下髀, 同埋爌肉 。五花肉煮得油香满口 ,入口即化 。今次呢个便当𠮶盒酱汁系葱辣酱 ,呢个葱辣酱不得了, 根本就系漳化食爌肉𠮶间舖头独有嘅葱辣酱, 竟然畀佢做咗出嚟。 呢个酱落埋落啲饭度, 根本就唔够送饭 ,最后一粒饭都冇剩 。后尾我问返啲同事, 原来呢间舖头系新开嘅 ,净系开星期一至五做午市 ,搞到我想星期六日过嚟买都唔得。 希望呢间舖头可以开到分店响出面,咁就有机会多啲食。真心推介 ,想食正港台湾味一定要嚟试。
庙口盐水鸡便当
彰化爌肉鸡腿便当
2021-09-07
2 分钟 (外卖自取)
庙口盐水鸡便当
彰化爌肉鸡腿便当