2018-05-20
环境: 楼上铺。冷气够,干净清洁有别一般楼上铺食店充斥油烟气味,呢点赞一下!相就唔提供了,其他post已有好多。focus 个人食评^^食物:头盘:烧带子柚子沙律鹅肝配呠酒梨蟹肉酥皮盒汤:海鲜浓汤蟹肉南瓜汤主食:龙虾汁海鲜意大利饭卡邦尼意粉甜品:柠檬雪芭柠檬芝士蛋糕评语:1) 烧带子柚子沙律: 4.5分,赞。烧带子厚薄刚好,烧得够香之余冇油淋淋既感觉。沙律菜有雨衣金兰,唔只得罗马生菜,较有口感。柚子用上红肉柚,清甜不苦,激赞。油醋汁咸甜酸比例很好。2)鹅肝配呠酒梨: 3.9分。楼上铺此价钱鹅肝份量偏少。鹅肝煎得刚好,咸度也刚好,下方多士厚度配合得很好。3) 蟹肉酥皮盒: 3.7。整体ok。蟹肉有蟹味。酥皮盒没有受潮或过油。但欠缺点特色!4) 海鲜浓汤: 3.8。汤浓度咸度都好balance, 不过汤内既海鲜失色。虾用上雪虾,只有弹牙却欠缺鲜虾肉既质感同鲜甜。青口好老,冇鲜味。基本上只想饮个汤,完全唔想食佢啲海鲜,98蚊咁既质素我觉得overpriced.5) 蟹肉南瓜汤: 3.5。蟹肉好鲜,不过有大量软壳,每一啖都被软壳充斥,饮得好辛苦。南瓜味浓,清甜。汤亦够rich.6) 龙虾汁海鲜
食物:
甜品:
柠檬雪芭
柠檬芝士蛋糕
评语:
6) 龙虾汁海鲜意大利饭: 3.6。饭质感软硬适中,同其他菌类及翠玉瓜配搭得宜,减去饱腻感。龙虾汁味浓郁,咸度适中。不过又系上面啲海鲜出事!啲海鲜同海鲜浓汤内既大致相同。青口,虾都唔合格!带子ok. 多咗既系北寄贝刺身,不过完全唔夹。叫做好过配三文鱼。所以啲海鲜好多都食唔到,因为真系好难入口。
7) 卡邦尼意粉: 唔系我食,无法提供食评。
8) 柠檬雪芭: 4.2。成只柠檬上,柠檬味很香。酸度刚好!质感似系打成泡沫再放冰格。所以好香滑。本人钟意呢种质感!不过expect食冰既可能会失望^^。唯一缺点,用大粒冰座碟放柠檬于上。一路“笔”个柠檬一路兜圈。因为个柠檬结晒冰,扶住啲手指冻到痛!好彩服务员见到我咁狼狈即刻俾张纸巾我扶个柠檬。建议: 座底啲冰改做碎冰/换个啱用既器皿放吧T.T
9) 柠檬芝士蛋糕: 2。好甜!柠檬味好香,不过完全冇芝士味亦冇芝士蛋糕既质感。