2016-07-16
今日已经系7月16号,但我竟然写返6月30号一次喺扒房Harbour Grill嘅用餐经历,主要系因为两日前,试过某O字头连锁扒房餐厅嘅安格斯牛扒后,发现呢间嘅牛扒真系好味好多,决定为佢写一篇。由于自小戒牛,好近期先破戒,Harbour Grill就成为我第二次食牛嘅地方。朋友一早订好枱,当穿过酒店lobby同食buffet嘅一大班人,行到尽头后,就系呢间小小的宁静扒房角落。当日天朗气晴,走过buffet范围时,阳光透过一大片落地玻璃恣意倾泻,好不刺眼,但一入到扒房,佢地采用咗过滤紫外线嘅落地玻璃,可以舒适地望向出面嘅蓝天白云兼海景,夫复何求!既有靓景,不如再食好西锦上添花?我同朋友都选择喺set lunch之上再加100蚊,转食酒店嘅美国牛扒,我点咗全熟,而友人则点咗四成熟。牛扒端上嚟嘅样是咁的,都算大块同厚身,并以数条焗薯皮伴碟,卖相不俗。本人觉得牛扒嘅味道相当唔错,(界刀)成十字嘅位置稍有炭焦香味,肉质嫰滑易咬。不过由于点咗四成熟嘅朋友,佢块牛扒远远比4成熟得多,估计约6至7成,所以我喺味道选项扣咗餐厅一分。至于促使我打呢篇食评嘅O字头餐厅,块牛扒我食咗约7成后,开始咬得有啲辛苦
至于set lunch内嘅头盘同小食等,质素同样不俗,鸡肉冻配多士、炸虾田园沙律等都有酒店级水准(咁餐厅又的确置身于酒店内……),加上服务尚算殷勤,对住美景、食住美食,谈谈笑笑,又点会畀低分呢间餐厅呢?