2021-09-17 46 浏览
想系呢区食印度菜,唔一定要去重庆大厦嘅,友人今次又带我去食好嘢,就系呢间啦,用一樽樽唔同香料试管黎布置门口位,绝对代表到印度菜嘅特色店内装饰有别于传统印菜餐厅,黄铜餐枱配上蓝黄色丝绒/皮椅,中间大投影幕播住Bollywood Hit Songs,我地被安排坐窗口位,望到街景感觉开扬餐牌上提供由小食/汤/沙律/咖哩/主食/素食/甜品到饮品,印度菜名下都有英文讲解下大致上系咩黎,若果有埋相片就可能仲易理解!  睇唔掂都唔怕,佢地嘅侍应好乐意介绍菜式,仲用电话GOOGLE埋个样比你睇,超有耐性!首先出场系呢碗Tamatar aur Tulsi ka Shorba ($58),睇英文解说系用新鲜蕃茄加入罗勒煮成嘅汤,味道因有少许忌廉系面增加香滑感,浓浓蕃茄味又够热度,好味呀.................同好想要一个餐包呀!!呢客系侍应推介嘅Dahi Golgappe ($68),6粒波波仔一字型排开,造型相当趣致香炸外皮,内里有薯仔,洋葱及乳酪,入口清凉,一咬酸甜乳酪系口腔内爆破,相当有惊喜,作为开胃菜都几得!Samosa即系印度咖哩角,呢度提供Lamb Samosa ($78),一客三大

Samosa即系印度咖哩角,呢度提供Lamb Samosa ($78),一客三大只

切开一半,羊肉味已经飘出黎,羊肉碎加入香科作饀料,带点厚度嘅外皮香脆,食一只都饱咗少许,加入送上嘅薄荷酱汁一齐食,加一点清新味道

食印度菜又点少得咖哩类,点选咗Goan Curry Fish ($138)

咖哩香味相当出,但又唔系几辣,鱼块量都好大方,单食都可以

咖喱嘅好拍档Butter/Garlic Nan ($38)一齐上场,一客三大块,油润又略大少少焦香位,入口烟韧,蒜味比较温和,被咖喱汁抢过了风头。

个人推介呢客Chicken Biryani ($128),外观似我地嘅生炒糯米饭,无谂过系咁大份量,足够3人享用,饭多之余仲有几旧大鸡件

另有乳酪可捞落饭或点鸡肉食

选用Basmati 长米,系印度餐厅必吃嘅靓米,上网查过 Basmati米呈长瘦形,越长越贵,拥有与众不同的坚果香气,即使多吃亦不觉得腻。 饭粒炒得几干身,超有口感,加入几种印度香料,微辣得黎又惹味!

呢度嘅饮品选择比较特别,除咗烈酒啤酒外,亦有鸡尾酒及无酒精鸡尾酒,可以上嚟饮返杯先开餐都得,想揾特式印度饮品例如Mango Lassi, 抱歉...系揾唔到嘅!  叫呢杯Ice Lemon Tea ($28),鸡尾酒般外型,淡淡茶味,味道带微酸,中和呢餐嘅重口味道!

疑似经理除咗态度亲切,临尾仲问我地想唔想试下佢哋自家制嘅雪糕?  Why NOT?! 就系呢客啦,外观似系雪硬咗嘅菠萝,入口带有淡香奶味,少甜,仲加入咗几款果仁碎,增加口感,改观咗对印度甜品系好甜嘅印象!

呢间印度新式餐厅坐得舒服,无论食物及服务都相当唔错,价钱唔系贵,绝对有回头!