2013-10-13
可爱既动物拉花咖啡往往都能够吸引唔同既食客一睹风采,而我都系其中之一。 数月前从某处见到可爱既动物拉花咖啡照片,就一直都想嚟试下呢间cafe 既咖啡。店子位于希尔顿大厦低层,由于商场外正作装修,唔算太易揾到入口,不过当然,有心揾一定揾到。 落到去大厦既低层一望,心一下沉了,十铺九空,差唔多只系得番呢间cafe 仍然营业。Crema coffee 既环境尚算宽敞,枱与枱之间不算太贴。虽然从店内望出去店外既环境真系不堪入目,令店内同店外既装修成了强烈对比,不过都系focus 番喺食物同咖啡度啦。呢间cafe 有唔同种类食物供应,例如sandwiches,cakes,salad,spaghetti 同 coffee等等。我下午去到,叫了一个set lunch,包一碟意粉同一杯咖啡。呢度既set lunch 大约$4x~$5x ,以尖沙咀区嚟讲系便宜。拿破仑意粉拿破仑意粉,有香草同肠仔配上蕃茄汁,份量几多但质素认真麻麻,蕃茄汁微酸,而且唔能够做到挂到喺每一条意粉上,意粉质素其实系差,类似港式意粉,一啲都唔 al dente。Latte其实本身想要猫猫拉花不过无specify 就由咖啡师自由
拿破仑意粉 拿破仑意粉,有香草同肠仔配上蕃茄汁,份量几多但质素认真麻麻,蕃茄汁微酸,而且唔能够做到挂到喺每一条意粉上,意粉质素其实系差,类似港式意粉,一啲都唔 al dente。
Latte 其实本身想要猫猫拉花不过无specify 就由咖啡师自由拉花啦,最终系拉左只几可爱既猪仔拉花,哈哈! Latte 奶泡颇绵密,奶味亦唔会过重,咖啡几幼滑而且无苦涩味,只系咖啡味较淡,但咖啡整体质素唔错。
总的来说,除左店内同店外既环境系形成强烈对比外,意粉质素同咖啡质素都系一个对比。不过以咁既价钱嚟讲,又唔能够奢求太多既。