2021-05-17
作为一个cafe,预左多数都系自助服务,例如落order,揾位,攞餐,收餐碟等。所以第一次入呢类型嘅餐厅都预咗好多野要自己留意,自己醒目。今日平日入去人流唔算多,不过天气真系好闷热,于是我同屋企人一入到餐厅就攞完餐牌揾左个位坐下先谂住坐底四人枱,都觉得好古怪(因为四人枱但得两人坐位)然后我同家姐坐底左先啦睇紧食野,另外屋企人就企住望下会唔会有多张櫈,职员呢一刻先同我讲佢地只提供两人一枱... 如果有需要可以坐出出面,咁就先可以三人一枱,当刻真系好无奈,其实我地一入到餐厅佢地已经见到我地三个人,Okay,都唔紧要嘅。然后我地都落左order再坐到外面一张都系四人枱(但有一块隔离板)吹住有啲热嘅海风,流晒汗咁食野,跟住又有一个职员出黎,同我地讲其实唔可以多过2人一枱,我地三人坐埋一齐其实都ok,要我地食嘢个阵留意下周围有无人捉,小心犯左限聚令......其实依家已经2021年5月,首先限聚令已经放宽到四人一枱,咁或者限制2人一枱系餐厅的要求或者西九的要求,作为食客已经尽量配合返,但啲职员三番四次所谓的善意提醒其实有啲骚扰,亦都好影响到我哋嘅心情,黎得西九的大多数人一心都系想Chill想享受
其实依家已经2021年5月,首先限聚令已经放宽到四人一枱,咁或者限制2人一枱系餐厅的要求或者西九的要求,作为食客已经尽量配合返,但啲职员三番四次所谓的善意提醒其实有啲骚扰,亦都好影响到我哋嘅心情,黎得西九的大多数人一心都系想Chill想享受,而且当一间餐厅系无接待的服务却又要所有食客遵从餐厅的政策,当刻只可以无奈接受,但心情已经被影响了。第一印象的感觉就系一间对宠物友善对待,但却对人客的较待薄的一间餐厅。