2014-07-18 1598 浏览
由于上次黎食糖心蛋未能尽善尽美既关系. 相隔一排, 萝拔仔同萝拔妹今日再次到访, 务求食到一碗既美味, 糖心蛋水准亦都不负所望既拉面!似乎已经过左神虎拉面的热潮, 我地黎到既时候虽然时间尚早, 但竟然唔洗排队! 而且空位很多~至离开前也不多人排队内进萝拔仔上次食完黑虎, 今次转转口味食下辣, 叫左赤虎, 汤底依然饮得出香浓既猪骨味, 而且够晒油腻! 留心细看会见到啲猪油粒在汤上面漂浮著呢! 赤虎对萝拔仔黎讲辣度啱啱好, 而且就好似佢餐牌介绍所讲, 越食越过瘾! 糖心蛋今次黎讲比上次大有改善, 但似乎仍未到最佳水准呢, 有一部份既蛋黄都系煮熟左, 但味道不俗, 算是合格货, 期待下次再临会有更出色表现~ 而萝拔仔今次叫既普通硬度幼面似乎就有点快腍了, 吃不太久已经变软了, 可能是主厨不同, 对硬度的掌握有不一样的感觉吧我地又睇下萝拔妹点评价佢个拉面啦!萝拔妹继上次食过神虎既拉面后,甚有好感!今次去又食返一样既原味神虎,睇下keep唔keep到水准先!拉面一到,当然要先喝一口浓汤,唔,猪骨味浓,满带臊香,而且汤面仲浮著无比邪恶既肥膏粒!不过每一口吃下都是鲜甜的猪骨香,肥都值得了~另外,拉面

我地又睇下萝拔妹点评价佢个拉面啦!

另外,拉面可供选择,萝拔妹当然系要挂汤能力高既幼面!起初拉面还算是硬面(因为没有超硬面的选择),但面条很快就被热汤泡成软面,面条有待改善呢!
今次最期待之一既糖心蛋,萝拔妹算是收货了!虽然边皮是有少许过熟,但糖心度尚算足够,蛋面的酱油味道刚好,不会盖过蛋黄的甘香!

配角之一既叉烧算是不错,虽然厚厚一大块,但不会难嚼,甚有猪味!而红色的一小撮调味不太喜欢,只有点咸...

虽然没有把汤喝完(因为实在太饱了啦),但我都想讲:神虎既拉面好好味呀~
2014-07-13