2021-11-16 808 浏览
之前同朋友去揾嘢食,咁啱见到呢间冇乜人等位所以入咗去试。本身对素食有啲主观反感,但系食完呢间之后,改观咗。.食佢嘅午市套餐,包一杯佢哋赠送嘅薏米水(?),然后主菜再加一碗好足料嘅汤。.汤: 我冇特别听佢讲系咩汤,饮嘅时候清清地,清得嚟又唔会话无味,咸度拿捏得几好,仲有好多菇,而且眼见都有几种唔同嘅菇,饮落唔会好似饮咗成啖味精咁。入面好重菇味,不过系真系香𠮶只菇味。.送嘅饮品(我觉得系薏米水): 唔难接受,好易入口,(以我平时只饮汽水,水都尽量唔想掂嘅人嚟讲)令我对健康食品有啲改观。佢冇𠮶阵好难闻草味,清清甜甜好解渴。.终于到主餐,我叫咗佢嘅素牛肉末炒饭,我朋友叫咗手撕鸡饭卷。.因为以前食过一间素食嘅蒟蒻三文鱼,好反感,所以当我见到佢所讲嘅素牛肉,本身都有啲抗拒。但系当餐点嚟到,试咗第一啖,以前对于素食嘅主观感受一扫而空,佢嘅味有啲似杨州炒饭,一啲奇怪嘅味都冇,冇好似以前我食𠮶啲,好似咕噜肉用菇代肉等等嘅怪异感。个啲素牛肉碎,好完美融合𠮶个饭入面。饭入面其他嘅蔬菜,更加唔洗讲,调味非常刚好,本身眼见佢份量咁大,都以为食唔晒,但系可能因为佢唔系好油腻,而且味道好吸引,而不知不觉间食晒。.手
终于到主餐,我叫咗佢嘅素牛肉末炒饭,我朋友叫咗手撕鸡饭卷。
手撕鸡饭卷,我试咗一旧,佢嘅手撕鸡同以上嘅素牛肉碎一样,完美化身为一旧饭卷。完全唔洗担心,本身唔系食素会唔习惯嘅问题。佢嘅味道同口感唔会令人跳出嚟(which I mean)望住旧鸡食到菇味嘅奇怪感觉。
总括而言,所有嘢食嘅存在都好自然,系一间好适合同素食朋友或者朋友一齐食嘅餐厅。