2014-02-09 2396 浏览
约左两个宝贝食下饭倾下心事~预计喺荃湾区揾个坐得舒舒服服静静地的地方无意喺网上揾到呢间餐厅,好大胆咁决定订枱一试到左开饭日子,喺条街到揾左好耐都唔见呢间餐厅,终于见到啦~~好简约的门面,唔难揾的但系唔攘眼,相当底调,心感不妙…担心餐厅的出品会比较沉实同底调,入到去睇餐牌.睇佢的装饰,睇埋佢的摆设都好精致,令我有眼前一亮的感觉,服务员拎左个餐牌比我地睇,当日有几个SET LUNCH睇落款式唔算多,有汤有沙律有鸡有饭有意纷, 仲有咸猪手~猪手好吸引,问左服务员系脆皮的,所以决定一试汤 西兰花磨菇忌廉汤~好香磨菇味~磨菇打到细细粒好有口感, 几种材料份量配合得啱啱好,唔会太结,上面加左个花花印~感觉细心又温馨,沙律 – 鸭胸凯撒沙律,鸭胸好似另外叮过,有少少暖,而且有少少专为鸭胸调配的汁有少少酸又唔会太抢, 凯撒沙律汁味道唔错,唔似系买返黎的货式.蔬菜相当新鲜冇黄冇烂,唔错~!主菜烧鸡胸意粉(唔记得影相) -鸡胸外层有点金黄色,似系涂左经调味的密糖再拎去煎,边位的鸡肉㶶得比较干身,但中间部份又热又有肉汁,好味唔错~咸猪手 – 相信系餐厅的招牌出品,服务员问我地切唔切~我地要求自己切~猪手份量
无意喺网上揾到呢间餐厅,好大胆咁决定订枱一试
到左开饭日子,喺条街到揾左好耐都唔见呢间餐厅,
担心餐厅的出品会比较沉实同底调,
服务员拎左个餐牌比我地睇,当日有几个SET LUNCH
睇落款式唔算多,有汤有沙律有鸡有饭有意纷, 仲有咸猪手~
猪手好吸引,问左服务员系脆皮的,所以决定一试
咸猪手 – 相信系餐厅的招牌出品,服务员问我地切唔切~我地要求自己切~猪手份量相当大只,好入味,相信腌制超过8小时~焗得相当好味,唔会太咸皮脆肉软,又唔会太干身,配合埋又靓又新鲜的酸菜,清清肥腻感觉又开胃,真系好味~唔错~~值得再试!
之后我地再每人点左一件蛋糕~服务员话所有甜品都系店师夫做~听完之后我地相当高兴~!
意太利芝士蛋糕 –芝士部份唔系咁浓味,我中意重酒味浸到好淋的手指饼,两者配合得相当适宜,轻轻哂上咖啡粉,整体感觉唔错!
法式焦糖蛋 – 好香蛋味,唔算太甜,上面一片糖又薄又脆,好味
美个纽约芝士蛋糕 – 好重芝士味~睇个样系以为好松软,原来系实的~但实得黎又有种好柔软的口感,真系估佢唔到咁出色~!
食完之后加多杯热柠水清清肠胃,再倾下心事~完成左呢个小聚会~真系意外地好~!
虽唔系乜野5星级作品,但绝对西餐诚意之作~冇比周围的气氛影响到餐厅对食物美感的坚持~!!
绝对值得再去~!!
西兰花磨菇忌廉汤
鸭胸凯撒沙律
咸猪手
甜品三味
题外话/补充资料: 餐厅一D都唔大,最多可以坐20人左右,有自己的洗手间,一人间格,细左少少,出出入入都会比人发现 服务员好细心,一个眼色就明白客人需要,令人感觉好舒服~
2014-02-02