2009-03-31 16 浏览
喺Times留下睇完戲,又要搵食醫肚,記得樓上食通天有間新開英式Gastropub,標明係Redefining Casual Dining,而小公主又可以緬懷一番讀書時嘅食物,決定去試一試,入到去,有高嘅bar枱for傾計,又有圓枱for一大班人嘅,又有細細方型枱for 情侶,後面仲有一個open kitchen,亦有一塊大大嘅黑板,上面寫有一啲今期推介嘅菜式,設計新潮。未點菜前,先嚟一推麵包 - 唔會係石頭麵包,口感尚算ok。Dipping sauce有 1 .加入蕃茄嘅牛油, 2. 加有香草嘅橄欖油。我地叫咗:1. Cosmopolitan - 一杯色澤靚靚而對女士又非常易入口嘅cocktail,入面含有Vodka, lime juice, and cranberry juice.2. Hunter - 入面有Whiskey嘅cocktail,另加有Cherry Brandy,我地入口嘅感覺不約而同地覺得好似藥水咁,不過我諗鬼佬會好buy嘅。3. Prawn & Chorizo Skewers - 其實係蝦同腸仔串燒,啲蝦雖然燒過,但係入面都唔會乾,仲好有水份,值得一讚,腸仔類似

我地叫咗:

3. Prawn & Chorizo Skewers - 其實係蝦同腸仔串燒,啲蝦雖然燒過,但係入面都唔會乾,仲好有水份,值得一讚,腸仔類似鬼佬臘腸咁,不過咁樣兩串就要$60,似乎貴咗些少。

4. Slow Roast Duckling w/ herb wild rice & bing cherry jus - 一道類似stuffed chicken嘅口感,不過用上鴨,配上車厘汁,雖然本人一向認為鬼佬唔識煮飯,但係呢個stuffed rice真係整得唔錯,帶甜味嘅汁配上焗過嘅鴨,感覺特別,值得一試。

5. Pappardelle with Wild Mushrooms, Tuffle Cream & Shaved Parmesan - 咪以為睇落好似冇肉,味道會好寡,但係佢有幾種磨菇,而且個忌廉汁係加有松露,面頭放上細塊嘅Parmesan cheese,其實已經好heavy,不過如果個sauce可以再杰啲就最好。

Comments : 一定再去試埋其他菜式。令我地對英國菜改觀,不過佢可能係迎合本地人口味,菜式特別,感覺好新鮮,有別於我地平時食慣嘅美國菜、法國菜、意大利菜,anyway....最緊要都係好食嘛.........
麵包
Cosmopolitan