2018-03-25
我平时好少食酒楼嘅嘢,因为酒楼成日比我记得印象就系好多野已经准备好晒,好似快餐店咁样,食落去东铁铁,完全冇晒口感。呢度睇落去唔系好大,但系服务员就异常地多,好多服务员都系唔同枱行嚟行去,随时 Ready 随叫随到咁样。餐牌啲嘢食五花八门,我都唔知叫咩好,我最尾叫咗榄梅砵仔骨、芹香彩虹炒趸球、生者肉崧芥兰䓕、每日足料靓汤。首先系个汤黎左,我系冇谂过可以咁大碗汤,心谂如果我饮咗碗汤之后,就唔使食嘢 😂,个服务员几细心,佢会将碗例系我哋嘅碗上面,跟住我哋饮完之后,又有服务员帮我地倒。跟住黎的系榄梅砵仔骨,呢个砵仔骨似相当有惊喜,每个砵仔骨都被少量蜜糖包围,然后有微微既黑椒味,食落又甜又香,而且肉质煮得刚好,软硬适中,唔会好难咬。之后芹香彩虹炒趸球同卖个生者肉崧芥兰䓕一齐黎,个生者肉崧芥兰䓕我觉得味道一般,因为我觉得个菜落得太多虾酱,系有明显嘅咸味。至于个芹香彩虹炒趸球,黎到既时候见到旁边既画已经好想即刻食,食既时候食到好有肉质,然后里面系啖啖肉,超级送饭。最后有甜品送,红豆沙香而幼滑,而且不会太甜,入口香浓,十分满足的一餐。呢次嘅晚餐,我对酒楼嘅睇法系完全改观。
呢次嘅晚餐,我对酒楼嘅睇法系完全改观。