2017-06-26
由于住得比较近,加上妹妹比较中意食点心,我地都黎过几次食下唔同野先写依篇食评。甘返得转头,姐系都唔错既依间餐厅 🤗🤗 本来依条都有其他几间点心,我地就去开对面个间既,依间舖装修紧个时我地仲话佢抄人叫x哥点心,摆明玩野😂😂😂😂 但结果依间开左之后就转投左一哥既怀抱 lol 店面环境黎讲,依度系比较好坐。注意翻,只系比较,姐系佢只系阔过人地少少。不过以一间甘多人等既店黎讲,饮茶又系比较费时既活动,想做多几枱揾翻租金都真系情有可原 😂😂 但等位个阵安排少少乱,姐系有几组人都未拎到飞,一出黎就一次过派飞,明明我早到啲个号码会迟过一个企得前啲既人,虽然最后都系差几分钟入。食物质素几次都好好,但等十五分钟系基本。😌 今日见隔离枱个男仔少少燥话已经十分钟,傻猪黎既呀妈蒸碟水蛋都要十二分钟啦系咪先😂 先讲下啲招牌菜:(名系乱记既🤡)紫薯煎堆仔(有相)外皮似咸水角层皮,少少烟韧,不过变得厚小小同紫色甘样,但无乜紫薯味,都系kimmick野黎姐其实 😂 入面系就黄色流心奶黄。依个其实几好食,创新点心黎讲算成功试得过,不过如果系为左紫薯就恐怕会失望。椰子凤梨老鼠仔(有相)睇名以为系传统点心白兔仔个frien
紫薯煎堆仔(有相)
椰子凤梨老鼠仔(有相)
睇名以为系传统点心白兔仔个friend,有菠萝甘样 😂😂😂 所以一直assume佢系冻既,点知系热辣辣甜点 ?! 外层系椰丝糯米糍甘,入面个菠萝内涵几好食,但总体上比较甜同漏... 热食就更甜... 我始终都想整冻佢 哈哈 食得甜既话就试下,或者人多都可以一人食半只,唔系只会食唔到其他野 🙈🙈
春风得意肠 (有相)
依个正!我已经encore过 😂 肠粉皮包住一层脆既皮,再包住虾同埋粟米呀少少菜甘样。上面蟹子两次都好晶莹 新鲜样。总之好食,睇佢啲肠粉皮甘样,相信其他肠粉类都会好食。
芝士虾春卷 (有相)
一碟有三条,斜切成六件 比你见到哂入面有菜有虾有芝士,不过芝士味就唔算浓,成个combination都似系为加而加.... (同紫薯同一个道理) 依个我会觉得普通春卷好食啲...
生煎包 (有相)
原pan上既,所以影相几靓。但好油,见到包表层全部系油,pan都系...可能观感上影响左,觉得无甘好食。(本身我唔中意食炸包既,冬甩沙翁炸馒头个类都麻麻,依个未必客观)
黑松露虾饺
我一路觉得依个会抢哂味,第一次无叫到,第二次呀妹话好想试就叫左。点知劲好食,依个会系我想encore item 😂🖒 虾好靓又爽口 (其他虾点心都系),黑松露味道系食得出香但唔抢味既。正评。
木鱼丝炸罗白糕 (有相)
依个都好食呀 😂😂😂 炸野好惊食到厚粉,依个炸罗白糕刚刚好,又热辣辣上枱(其他野都系,所以要等) 千岛酱木鱼丝都好夹,又系一个好既创新点心 🖒
以下系一啲传统点心。
烧卖 (有相)
受靓虾影响,成粒都高分左。但骨子里都系粒普通烧卖,虽然好食但无乜创新,所以我都唔知点讲啦。总之系粒好食既大虾烧卖。另外依个点心我仲外卖过,雪左叮翻做早餐,依然好食,依个系出乎意料。 🖒
凤爪排骨饭 (有相)
依个又系正,第一次叫可能会失预算,以为好似普通蒸饭甘细,但依度啲饭有成三至四碗,一定要share的。排骨份量有成笼甘多 (所以我唔会就甘叫个排骨 😂),两只凤爪,排骨多肉又唔韧 🖒🖒🖒
云耳蒸鸡饭 (有相)
相比下就差好多,因为鸡系鸡件所以实有啲位肉较少既...
服务上黎讲态度好既,茶呀个啲基本野就好快手,但忙到踢哂脚都有时会唔记得野,例如我次次叫佢拎外卖袋都要讲两三次先得 😂 但依啲都系小问题,我会继续支持。😚
紫薯煎堆仔
椰香凤梨老鼠仔