2019-03-11 21 浏览
今日过咗嚟上环开会,放工约阿San顺手食埋饭先返屋企,其实中上环小区都有唔小卧虎藏龙的小餐厅,所以得闲过嚟捐窿捐罅揾吓食都唔错。而今晚就俾呢个门口吸引住,左青龙右白虎的壁画,配个金底但英文名字的招牌,几特别!入到去仲有signage 同牌匾写住"我爱慢煮,睇嚟呢度应该主打Sous Vide菜色红砖墙、木枱配金属椅子,加上有升半层嘅间隔,空间唔错,今晚人少少,文青工业风装潢令人好relax 入到去,staff介绍呢度系半自助式,姐系自己去counter order之后staff 会送饮品野食埋嚟。我同阿San 各点咗杯椰子水薄荷特饮同西柚姜啤特饮,两杯野都几精致,饮落亦都好清爽。小食方面,今晚我哋点咗咸蛋黄酱天妇罗虾,佢当然无出面咁有个蛋黄酱"湿"包住D虾,但个咸蛋味都好出,而且成只虾炸得好干身好脆,我哋连虾尾都食埋之后就到左今日嘅重点!呢度出名食慢煮,所以我哋就叫咗个慢煮36小时嘅牛肋骨。佢初头上枱时候我哋都睇唔出佢系牛肋骨,因为平时食开嘅都系肉连住一旧骨,但佢呢度可能已经将牛肋骨煮得好琳,所以D肉已经软到同骨分开,可以一件件上(有骨伴返系旁边)。而且佢个gravy 都好好味,蘸埋肉食

咸蛋黄酱天妇罗虾

之后就到左今日嘅重点!呢度出名食慢煮,所以我哋就叫咗个慢煮36小时嘅牛肋骨。佢初头上枱时候我哋都睇唔出佢系牛肋骨,因为平时食开嘅都系肉连住一旧骨,但佢呢度可能已经将牛肋骨煮得好琳,所以D肉已经软到同骨分开,可以一件件上(有骨伴返系旁边)。而且佢个gravy 都好好味,蘸埋肉食,成碟清得好干净!
懒煮36小时美国安格斯牛肋骨

最后我哋再叫咗个carbonara, 佢酱汁收得几干,啱啱好包住D意粉,而且焗完即上,热辣辣,D 边边的芝士仲微微哋焦,我就最钟意,全部俾我”liu”哂嚟食!
焗卡邦尼意粉
2019-01-28