3天前 0 浏览
假日同朋友想揾间咖啡店食lunch chill 吓,朋友带咗我嚟土瓜呢间人气cafe,餐厅虽然在土瓜湾,但港铁宋皇台站过嚟都好方便,怪不得越嚟越多人,假日早上的lunch time 时间好快就满座,唔订位都真系无位。餐厅是小店,装修以深木色为主,感觉温馨。而家餐厅12月有lunch set 优惠,选择main course 仲会送热黑咖啡或Earl Grey Tea,另加$18 则可加购是日餐汤及$25 就有是日甜品;仲可以储印花换lunch set,超抵💓🍝自家制蒜香四川酱大虾炒意粉呢个特色炒意粉够晒惹味,带四川的麻辣香味,少少辣,配爽弹大虾,香辣惹味👍🏻🍔手打鸡肉虾汉堡配薯条平时都系食牛肉汉堡为主,因为觉得其他肉汉堡都唔够juicy,但今次朋友点呢个手打鸡肉虾汉堡真系有惊喜,有虾肉的弹牙,又有鸡肉的肉汁,而且少少辣好惹味,而面包焗得香脆,配新鲜生菜蕃茄,好食!😋🌟茶渍橙朱古力慕丝千层酥呢度甜品都好出名,所以要特别留肚食🤣点了一个轻盈一点的,千层酥做得好靓又松脆,面层是清新的茶渍橙,而中间层夹心是浓郁朱古力慕丝,浓郁香甜,整体配搭好balance😋🌟窝夫配开心果茉莉花酱及云呢拿雪糕另

🍝自家制蒜香四川酱大虾炒意粉

🍔手打鸡肉虾汉堡配薯条

🌟茶渍橙朱古力慕丝千层酥
呢度甜品都好出名,所以要特别留肚食🤣

🌟窝夫配开心果茉莉花酱及云呢拿雪糕
另一个必食的甜品就系窝夫,可以拣小份,但份量都好大,窝夫微脆有口感,而大热开心果酱大加分,香浓香甜,加埋雪糕是perfect! 🤩

☕️咖啡
来到cafe,当然要点咖啡,呢度有多款手冲咖啡,仲要价钱实惠,可以向店员查询。我就点咗杯哥斯达黎加豆嘅手冲,店员介绍系winery及余韵带百合花味,口感圆润及带甜味,啱晒我。

朋友就点咗杯焦糖鲜奶咖啡,个拉花好靓,够晒饱满,味道香甜浓郁。
  • 手打鸡肉虾汉堡配薯条
  • 自家制蒜香四川酱大虾炒意大利粉