2021-06-17 420 浏览
疫情封关下,日本菜越开越多,总算系对恋日港人嘅心灵慰藉。呢间舍利鮨开设于元朗,主打相宜价格、日本直送质素,即使budget有限都能品尝到令人回味无穷嘅OMAKASE。每次享用厨师发办都有拆盲盒嘅感觉,你永远唔知下道菜会上啲乜,但到完膳果刻都有一样嘅满足;由点餐到尾声都由同一师傅主理,师傅好倾,加上对鲜味食材嘅尊重,所以并唔系每道菜都有留影,以下只列出印象尤其深刻嘅菜式。北海道海胆为市场级别,只见外观颜色都知新鲜。以军舰形式盛载,饭少海胆多,更能专注于海胆鲜甜软滑嘅原味,即制军舰最出彩嘅地方系紫菜仍保持薄脆,口感更佳。兵库县室津产蚝,有蚝界王者之称,质素当然无容置疑,入口带淡淡嘅海水味;虽经微微灼熟,但蚝身丝毫无缩水,仍然厚肉肥美。冲绳野生吞拿鱼中拖,特点系四肥六瘦,有肉筋嘅嚼劲,同时带几分软嫩,鱼味浓厚。大拖油份再重啲,鱼味亦成正比地更浓厚。䲠鱼不为香港人熟识,分分钟食过都唔知呢种鱼叫「䲠」,其实都系马鲛嘅一种。夏天卵期食佢嘅柔软,冬天则食佢嘅肥美; 作为白身鱼,味道偏向淡身,建议蘸上芥末提味,细味佢嘅口感。少喺呢类型餐厅供应呢类饱肚饭食,但呢碗生烧鳗鱼饭令我另眼相看。师傅表示鳗鱼正值
疫情封关下,日本菜越开越多,总算系对恋日港人嘅心灵慰藉。

北海道海胆

北海道海胆为市场级别,只见外观颜色都知新鲜。
兵库县室津蚝

虽经微微灼熟,但蚝身丝毫无缩水,仍然厚肉肥美。
冲绳野生中拖

冲绳野生大拖

大拖油份再重啲,鱼味亦成正比地更浓厚。
䲠鱼

生烧鳗鱼饭

师傅表示鳗鱼正值当造,一食果然无介绍错。鳗鱼入口即化,配以咸甜兼备嘅照烧汁非常惹味,怕饭食过于饱肚,师傅贴心地减少饭量,名符其实𩠌多过饭嘅「盖」饭。
夏日炎炎,配上一杯冰冰凉凉嘅清酒,大~满足呀!!
2021-06-11
冲绳野生中拖