2023-12-31 2333 浏览
🔻私心推介♡♡♡好野自然会有人欣赏👍🏻临近冬至、新年好多人都会拣餐厅或者酒楼食团年饭,我哋就拣咗观塘工厦私房客家菜嘅小城大厨。一边食前菜,一边睇餐牌。🌕冰镇梅酿苦瓜+凉拌青瓜💲20🌟苦瓜带梅汁味,青瓜非常爽脆,非常开胃嘅前菜。🌕桂花蜜汁金钱鳝💲188🌟金黄色嘅金钱鳝,一上枱就知道呢道菜唔惹少,油炸而不油腻,桂花嘅香气、蜜汁嘅蜂蜜香、配上鲜甜酥脆嘅鳝,真系要有一定嘅功夫同功力先至做得出嘅菜式👍🏻 呢道菜更加唔系度度都有得食,必点👍🏻🌕客家梅菜扣肉煲💲108🌟梅菜扣肉啲梅菜系精粹,吸左扣肉啲油香,加上有洗过唔系死咸,净系梅菜都送到两碗饭😋我哋仲叫咗个猪油钵仔饭,扣肉应肥则肥应瘦则瘦,成个口感提升咗层次😍🌕金银蛋时蔬💲88🌟食左咁多油腻野,叫个浸菜解一解,有上汤湿一湿个口舒服好多,加埋金银蛋下火,啱晒 😋🌕淮杞螺头炖老鸡汤💲48🌟炖汤唔同老火汤,炖出汤料精华之余,浓郁清香又唔会肥腻👍🏻👍🏻👍🏻汤水足料清甜,两小口1人1盅,一家人可以叫1窝👨‍👩‍👧‍👧🌕怀旧猪油钵仔饭💲15🌟呢度嘅猪油饭系可以自己控制份量㗎,自己按自己钟意嘅口味调味,配合怀旧嘅陶瓷碗,散发一种地道风味嘅情怀。💡🥚🅃🄸🄿🅂 💡
🔻私心推介♡♡♡好野自然会有人欣赏👍🏻

🌕冰镇梅酿苦瓜+凉拌青瓜💲20🌟
苦瓜带梅汁味,青瓜非常爽脆,非常开胃嘅前菜。

🌕桂花蜜汁金钱鳝💲188🌟

🌕客家梅菜扣肉煲💲108🌟

🌕金银蛋时蔬💲88🌟

🌕淮杞螺头炖老鸡汤💲48🌟

🌕怀旧猪油钵仔饭💲15🌟

💡🥚🅃🄸🄿🅂 💡
ツ观塘港铁站🚇B2 出口步行约5分钟🥰
ツ小城大厨👩🏻‍🍳🧑🏻‍🍳提供独立包房,一家人、一大班朋友聚会都非常适合🩷
ツ店员亲切有礼,仲有特别介绍菜式。
ツ提一提,小城大厨有「东主亲下厨」嘅菜式☺️,但系要事前提前预约架。

• 桂花蜜汁金钱鳝