2021-09-05
📍喜泰味📮长沙湾东京街12号丽阁商场地下29号舖.一向比较少去长沙湾, 就算去都系去D2 place果边🤨.上网做下资料收集发现另一边除左系屋村之外, 原来仲有一个小商场, 一出地铁站就见到, 入面仲有几多餐厅添😌特灯过到黎无理由食连锁店, 最后决定试一间位置几当眼既泰国菜.晚市餐厅提供A la Carte同二人套餐, 二人套餐一睇已经好岩心水, 价钱又抵, 岩晒我呢啲最怕拣野既人🤭.二人套餐 HKD188马拉盏炒椰菜苗蔬菜有通菜/芥兰/椰菜苗选择, 亦有唔同既口味, 照顾晒食辣同唔食辣既朋友仔😉椰菜苗系得泰菜先有食, 仲洗问梗系拣椰菜苗啦😙马拉盏炒到好香好惹味, 我地三扒两拨极速清左半碟泰式黄咖喱鸡煲份量好多, 直头系中式煲仔菜既size😮黄咖哩好浓郁, 带少少辣, 同满满既椰奶中和起黎岩岩好, 鸡肉俾咖哩包围著, 薯仔同洋葱都炆得好入味, 配饭食一流, 连平时唔食饭既我都偷偷地食左2啖😛牛肉串烧四串 +HKD38以优惠价钱加购, 所以只可以选择🐥/🐮/🐷其中一款, 而我地主菜食左鸡肉, 串烧就拣牛肉师傅时间控制得岩岩好, 咬落去牛肉好juicy唔韧, 点埋沙嗲酱无得输, 争啲忍唔著
📮长沙湾东京街12号丽阁商场地下29号舖
一向比较少去长沙湾, 就算去都系去D2 place果边🤨
二人套餐 HKD188
马拉盏炒椰菜苗
泰式黄咖喱鸡煲
牛肉串烧四串 +HKD38
师傅时间控制得岩岩好, 咬落去牛肉好juicy唔韧, 点埋沙嗲酱无得输, 争啲忍唔著要encore🤫
龙眼冰 +HKD8
套餐跟饮品, 见到加少少钱可以饮特饮, 当然要试下🙃夏天饮龙眼冰劲解渴, 甜度适中, 仲要好多龙眼肉食添
一个小小既屋村完全无谂过有一间泰国野可以媲美市区既餐厅, 绝对唔可以忽视小屋村既实力
整体环境:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
食物味道:🤤🤤🤤🤤