2017-07-14
呢间Scarlett Cafe藏身在小巷内,如非同事介绍,我呢个尖沙咀地胆亦唔知有呢间平靓正嘅法式小馆呢!虽然系食欧陆菜色,但餐厅装潢唔系走豪华路线,反而利用工业风格嘅装潢配以时尚嘅高櫈,营造出舒服自在嘅感觉,同时不失型格,环境真系好靓好chill,好岩同朋友倾计。而当晚我除咗对侍应殷勤嘅服务留下深刻印象之外,亦觉得食物水准唔错,价钱尚算平易近人。先送上餐包睇下餐牌,食物分门别类,种类不少。Alaskan King Crab Salad($198) 开头以为只系沙律上面有少少蟹肉,点知原来系成大旧蟹肉加少少沙律,劲开心!帝皇蟹肉好鲜甜,食到海水咸鲜,而伴菜芒果酱同牛油果酱都同蟹肉好夹,有提鲜嘅效果。Hokkaido scallops($248) 另一道我好喜欢既starter!一客有五只北海道带子,只只都好厚肉,表面略略煎香,加上松露带岀鲜味。而底下既薯蓉都好有惊喜,又滑又香,好食到吃过不停。Poached eggs ($98) 两只温泉蛋用红酒汁煮,都几入味,流心度满意,加埋烟肉嘅配搭,食落无咁单调 Wagyu beef cheek ($208) 前菜样样都好岀色,相对下主菜就普通左
先送上餐包
睇下餐牌,食物分门别类,种类不少。
Alaskan King Crab Salad($198)
Hokkaido scallops($248)
Poached eggs ($98)
Wagyu beef cheek ($208)
前菜样样都好岀色,相对下主菜就普通左少少。 呢道牛脸颊炆得好腍,但个汁我觉得一般般,唔系好夹。不过薯蓉又系好好食,好香滑。牛脸颊份量原来都几多,食到劲饱!