2022-11-24
走进电气道,食肆林立,偏偏位于小巷里有一间不起眼的上海菜馆,之前喺中环𠮶间食过唔错,今次同妈妈嚟呢间试试弄堂乃上海小巷,餐厅选址电气道转入的横街,几贴切,也有另一番风味有午市套餐由11:00食到5:00,选择了五色素菜馄饨 (8只) $58馄饨没有肉也不错啊,几清新, 尤其妈妈不太嗜肉,佢几满意, 包饮品,拣咗豆浆,豆味浓另外叫了一人套餐 $168包六款食物,好丰富汤有酸辣汤同自家养身汤供选择,听见养身零舍吸引,原来系椰子鸡汤,好香椰子同鸡味。凉菜,小食,主菜全部都系四拣一凉菜拣咗镇江肴肉,加上姜丝同醋,爽口不油腻小食拣咗小笼包一碟两只,食上海菜点可以唔食小笼包,皮够薄,咬落去又有馅汁。主菜就选择咗砂锅云吞鸡呢个一人份量唔会话好多,个汤好清甜,馄饨饱满,食咗成身暖晒主食可以配白饭,菜饭同阳春面,我哋拣咗阳春面,面质弹牙,我自行加咗啲鸡汤落去,增加鲜味同样配豆浆,食上海嘢好似一定要配豆浆咁见有街坊过嚟买生馄饨,唔使自己包又食到手工馄饨,几好呀!
弄堂乃上海小巷,餐厅选址电气道转入的横街,几贴切,也有另一番风味 有午市套餐由11:00食到5:00, 选择了五色素菜馄饨 (8只) $58 馄饨没有肉也不错啊,几清新, 尤其妈妈不太嗜肉,佢几满意, 包饮品,拣咗豆浆,豆味浓
另外叫了一人套餐 $168 包六款食物,好丰富 汤有酸辣汤同自家养身汤供选择,听见养身零舍吸引,原来系椰子鸡汤,好香椰子同鸡味。 凉菜,小食,主菜全部都系四拣一
凉菜拣咗镇江肴肉,加上姜丝同醋,爽口不油腻 小食拣咗小笼包
一碟两只,食上海菜点可以唔食小笼包,皮够薄,咬落去又有馅汁。 主菜就选择咗砂锅云吞鸡
呢个一人份量唔会话好多,个汤好清甜,馄饨饱满,食咗成身暖晒 主食可以配白饭,菜饭同阳春面,我哋拣咗阳春面,面质弹牙,我自行加咗啲鸡汤落去,增加鲜味 同样配豆浆,食上海嘢好似一定要配豆浆咁
见有街坊过嚟买生馄饨,唔使自己包又食到手工馄饨,几好呀!