2017-10-25
今日约咗朋友食晚饭, 佢话想食台湾嘢, 经朋友介绍下就嚟咗呢一间. 我哋约咗喺鲗鱼涌地铁站A出口等, 行过去用咗三分钟, 都算方便. 呢间台湾食店, 位于小巷入面, 行过咗好容易会miss个入口.好钟意呢间铺嘅云石枱, 同埋韩式嘅筷子匙羹, 有种Fusion嘅感觉.我哋两个人好肚饿, 一嚟就叫咗四个𩠌.首先系红烧辣牛腩配船家汤粉. 我好欣赏个汤, 佢用咗蕃茄嚟煲, 有少少辣辣地, 啲白萝卜同埋牛腩腌到好入味, 好鬼开胃. 跟住就系糖心蛋肉躁珍珠饭. 肉躁上面放咗好多炸蒜粒同埋青葱粒, 唔系太多油, 捞埋啲饭啱啱好, 算系偏甜嘅肉燥饭. 另外我哋又叫咗虾酱腩肉虎夹包, 哗呢个真系真心好味, 个包好软熟, 腩肉炸完之后卜卜脆, 入面又多汁, 虾酱味好香, 又落咗少少麻酱, 加埋啲酸菜一齐食, 口感非常丰富.最后系个三杯鸡, 啲鸡腌得非常入味, 加埋啲九层塔一齐食, 味道唔错, 不过略嫌鸡肉干咗少少.总括嚟讲呢间都唔错, 我会再嚟㗎~
我哋两个人好肚饿, 一嚟就叫咗四个𩠌.
红烧辣牛腩配船家汤粉
糖心蛋肉躁珍珠饭
虾酱腩肉虎夹包
醉香火炙三杯鸡
总括嚟讲呢间都唔错, 我会再嚟㗎~