2011-03-14 15 浏览
周日训到日上三竿,本来谂住去行下山都系要cancel。搭车出尖咀,带左食家去上次食过令我念念不忘的美味小店﹗兰香面家,地点在尖咀柯士甸道﹗店子少少,座位得十几个,由于我地四点几先来到,唔洗等位﹗呢啲精致小店通常特别多杂志介绍,呢间真系好野黎,不要错过﹗见佢系特别推介,梗系试下啦,冬菇面﹗呢度既冬菇以厚肉味浓见称﹗食家点了冬菇河粉﹗冬菇有五六片,唔好睇佢好似好少咁样,件件都好似我咁超厚肉﹗有相为证呀﹗菇味出众,香味浓郁咬落多汁,软韧度适中,食家食到点哂头﹗我可以咁讲,系有鲜冬菇的软腍质感,却有干花菇的浓郁味道﹗兰香的主角来了,驰名黑柏叶面﹗柏叶份量足,占了大半碗﹗柏叶做得爽口弹牙,片片烟韧有致,全无皂水味,那种口感真系一试难忘,与其他地方吃到的柏叶截然不同﹗记紧要蘸上兰香自家出品既豉油,里面加入咗陈皮,轻蘸下香气悠扬,引出柏叶的鲜味,特色出色﹗食完两碗面后唔多够喉,两个人叫多个碗净鲜牛﹗牛肉经过处理,够腍身,色泽虽殷红味道却偏淡﹗还是冬菇及柏叶最好﹗呢间小店还有出名的鸡肠,好此道者可以来试试﹗埋单都系$70,能吃如此美味,尖咀来说好抵食呢﹗更多资料: http://hk.myblog.y
周日训到日上三竿,本来谂住去行下山都系要cancel。
搭车出尖咀,带左食家去上次食过令我念念不忘的美味小店﹗
好吃自然多杂志品题
兰香面家,地点在尖咀柯士甸道﹗
店子少少,座位得十几个,由于我地四点几先来到,唔洗等位﹗
呢啲精致小店通常特别多杂志介绍,呢间真系好野黎,不要错过﹗
冬菇是必吃的
见佢系特别推介,梗系试下啦,冬菇面﹗
呢度既冬菇以厚肉味浓见称﹗
大大碗冬菇河
食家点了冬菇河粉﹗
只只厚肉多汁
冬菇有五六片,唔好睇佢好似好少咁样,件件都好似我咁超厚肉﹗
冬菇好吃不坊一睇再睇
有相为证呀﹗
菇味出众,香味浓郁咬落多汁,软韧度适中,食家食到点哂头﹗
我可以咁讲,系有鲜冬菇的软腍质感,却有干花菇的浓郁味道﹗
来这店是为了黑柏叶
兰香的主角来了,驰名黑柏叶面﹗
爽脆程度令人惊喜
柏叶份量足,占了大半碗﹗
鲜牛
食完两碗面后唔多够喉,两个人叫多个碗净鲜牛﹗
够腍,牛味却逊色
呢间小店还有出名的鸡肠,好此道者可以来试试﹗

埋单都系$70,能吃如此美味,尖咀来说好抵食呢﹗

更多资料: http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/article?mid=23488

我的饮食微博: http://t.sina.com.cn/smallsmalllin
好吃自然多杂志品题
冬菇是必吃的