香港地其实有好多细细哋嘅拉面店都做得好出色,前排发掘咗尖沙咀有间博多拉面别天神相当唔错,分店亦都几多。装修同日本嘅拉面店都好相似,充满住日式风味🎎🎏,又可以睇住师传煮拉面。门口仲有部自动拉面贩卖机,完全好似置身于日本咁。呢度拉面选择虽然唔系好多,只有2款拉面🍜,不过以我食拉面嘅经验,拉面选择越少,制作就越精!👍叫咗2个套餐,别天神套餐同虾味增套餐,分别有一碗豚骨汤面同虾味增豚骨汤面,每个餐各有一款小食,饺子同小龙虾蟹子沙律🥗。豚骨汤面🍜卖相唔错,有1只溏心蛋,蛋黄半熟状态,蛋黄不断流出,睇见都流晒口水。仲有一大堆爽口嘅木耳丝,爽脆紫菜,同埋大量葱花,颜色配搭都够晒吸引。汤底浓郁,呈奶白色,豚骨味道重,食到尾已经有一层胶质,胶原好充足呀,挂汤能力一流!拉面软硬度适中,啱晒我口味!豚肉叉烧肥瘦均匀,口感嫩滑,厚薄度适中。墙上仲2条formula 教你点自行调制汤底口味!真过瘾~拉面汁 + 蒜蓉 + 辣芽菜 = 特浓!七味粉 + 辣芽菜 + 蒜蓉 = 特辣!虾味增豚骨汤面基本上都差不多,但呢个就多咗啲樱花虾🦐同粟米粒🌽,樱花虾脆脆哋,捞埋成个汤底嚟食,成个汤都带有少少鲜甜味。跟餐小食小龙虾蟹

香港地其实有好多细细哋嘅拉面店都做得好出色

豚骨拉面

墙上仲2条formula 教你点自行调制汤底口味!真过瘾~

拉面汁 + 蒜蓉 + 辣芽菜 = 特浓!
七味粉 + 辣芽菜 + 蒜蓉 = 特辣!

虾味增豚骨汤面

小龙虾蟹子沙律

跟餐小食小龙虾蟹子沙律:有大量蟹籽,食落爽脆,口感清新,仲有好多龙虾肉,爽口,仲可以用紫菜包住嚟食,口感一流。🤗😋

煎饺子

煎饺子皮脆肉嫩,食落去仲热辣辣!
2019-07-04
豚骨拉面