2016-08-19
又系两公婆摆低阿仔出去拍拖既时间. 每次都谂食咩.咁啱有住元朗既朋友介绍话有间日本菜好正, 心谂又系果D港式大大件又好多人排队果种. 但朋友极力推介, 我地又刚刚喺日本返黎意犹未尽, 好啦好啦~信你一次啦.去之前朋友推介话可以唔使谂食咩, 因为师傅会推介最时令既嘢食比客人.入去之前我地喺门口睇咗阵餐牌, 之后就有待应出黎讲解, 非常有耐性. 既然黎到, 梗系试一试啦.入到舖头, 见到有吧枱, 八卦既我梗系选择坐吧枱睇下师傅做嘢啦.可能待应见我地睇咗一轮menu都无咩头绪, 主动问我地有冇咩唔食, 可以叫师傅帮我地谂, 咁梗系即刻话 "好呀好呀" 啦.坐吧枱最大好处系可以欣赏师傅整嘢食. 睇住师傅好有心机咁整, 满足味觉之余更满足埋视觉享受.回归正题. 有得食了, 首先师傅送上前菜 "自家制渍物", 师傅推介呢D系佢地自家淹制的. 个人最喜欢个蒜头, 个汁有D木鱼碎, 食完个口又唔会一阵蒜头味. 另外D姜又嫩又甜, 唔会太大醋味, 味道刚好.好嘢陆续有来, 鲜蕃茄配宫城粟米.北海道真蚝, 个人喜欢大海水味既蚝. 只蚝本身海水味不重, 但配咗师傅自家制酸汁后好清新.刺身特别推介 - 拖罗配
特别推介 - 拖罗配紫菜同紫稣叶同埋鲜八爪鱼刺新.
师傅在面前做手握寿司, 好睇又好食. 所有寿司师傅已落好哂味, 完全唔使再落其他配料
烧鳗鱼配银鱼趣趣. 即烧鳗鱼, 唔系平时果D现成或预先淹制咗果啲鳗鱼.
仲有个银鱼趣趣超香口.
虎虾, 洋葱, 南瓜, 鲜菇, 舞茸, 素面. 推介虎虾同洋葱
最后以汤为结尾. 呢个鱼汤好浓味, 师傅仲好有心机用瓜整咗两个扣住既圆型. 甜品
樱花雪糕. 虽然樱花味不是太重, 但有啲樱花粒粒都几特别. 整体黎讲食物用料明显高级及细致.
强烈建议大家坐吧枱, 因为坐吧枱可以睇到好多嘢. 师傅打开所有用料, 由鱼生到细至配菜甚至伴碟啲花都睇得出系飞机货.
师傅又会为我地讲解食物来源, 煮法同特色. 又可睇到师傅好有心机咁准备菜式. 完全满足哂味觉同视觉.
但大家最好订位, 因有好多熟客原来一早订哂位. 我地好彩7点正坐低有位, 但坐咗一阵已经开始多人, 过咗阵已经坐满.
小舖就有呢个好处, 师傅同客人可以好close, 可以有交流. 所以都明白点解会咁多熟客黎呢道.
另有一小插曲. 可能沟通问题, 有碟烧鳗鱼早咗送去隔离枱客道, 师傅即刻叫停, 因为次序唔啱, 个客仲未食完刺身同寿司.
职员马上收回并再做过, 等客人食完再送上.
师傅对食物的执著, 绝对令人敬佩. 正因为有要求先至做得出最好的食物.