2018-07-28
住过黄大仙一排竟然未食过哩间小店,今日特登返去试一试!炸酱面放低果阵我o左咀,竟然有四块薄猪颈肉!正常餐厅,无论系韩式定中式,炸酱面都只系得肉碎,配埋肉令我非常惊讶味道都唔差嫁!面质方面,面质唔系烟韧果种,偏淋身。但系食落十分滑溜,一吸就入到口,好顺口既面质!面质淋身帮到佢挂酱汁,每一啖都捞左啲酱,味道好平均配料方面,有四块薄猪颈肉、原粒花生、肉酱、酸菜、芽菜、葱花、芫茜;猪颈肉因为薄切,欠缺口感同肉味;花生都尚算爽脆;肉酱味道调得唔错,肉碎都几大粒,瘦肉比例较多,食落有咬口、系有实感既肉碎但份量就较少;酸菜捞匀后无食到;芽菜无味,但保持到爽口,增加口感;酱料方面,炸酱面底有大量麻酱、花生酱,捞埋左辣油,因为酱汁既关系,炸酱面食落其实有啲似干捞版担担面无论配料定酱汁味道都系!麻酱花生酱虽然都几多,不过食落唔会漏,味道唔算太浓郁,带有将口既感觉,唔错加埋辣油有辣劲,会好开胃,一啖接一啖,好快就清左碟炸酱面整体味道比我预期中好,以为会好多油,事实系冇!加左大量酱汁都唔会劲油腻,哩点做得出色,可以一试蒸饺好靓呀纹理同包法系香港好少见饺子新鲜蒸起,热辣辣,加上兔子咁既卖相,非常吸引!饺子皮方面
炸酱面
炸酱面放低果阵我o左咀,竟然有四块薄猪颈肉!
味道都唔差嫁!
面质淋身帮到佢挂酱汁,每一啖都捞左啲酱,味道好平均
猪颈肉因为薄切,欠缺口感同肉味;
花生都尚算爽脆;
酸菜捞匀后无食到;
芽菜无味,但保持到爽口,增加口感;
酱料方面,炸酱面底有大量麻酱、花生酱,捞埋左辣油,
加埋辣油有辣劲,会好开胃,一啖接一啖,好快就清左碟
炸酱面整体味道比我预期中好,以为会好多油,事实系冇!
加左大量酱汁都唔会劲油腻,哩点做得出色,可以一试
蒸饺
蒸饺好靓呀纹理同包法系香港好少见
饺子新鲜蒸起,热辣辣,加上兔子咁既卖相,非常吸引!
饺子皮方面,外皮略嫌有啲干身;皮厚度适中,食落带烟韧感
馅料方面,馅料比例唔算多,亦唔系以肉为主,所以唔会似食紧肉丸咁。
有猪肉、红萝卜粒、葱碎,成个配搭几清爽,口感亦丰富,两个人叫左两笼蒸饺都无食到好漏。
平时无论食小笼包定饺子都好,我都唔中意点醋,觉得醋味道太酸,会盖过食味本身味道,
但系哩到自家制既醋汁闻落定食落都冇果种刺鼻既醋味同酸味,反而酸酸甜甜咁,好清爽,仲带微辣,一次过带左好多种味道出黎
新鲜出炉既蒸饺配上自家调制既醋汁,味道酸甜带微辣,十分开胃,令蒸饺整体味觉层次提升,同时减少食饺子腻既感觉。
自家调制既醋汁先系成件事既精髓,一定要点黎食呀
除左饺子外皮较干身外,饺子入面冇汁系另一个要改善既地方。
如果可以做到带少少肉汁,会令饺子更亦入口同juicy,有待改善。
整体而言,蒸饺好有地方风味!
卖相吸引,调味适中,可以一试!
不过,环境、卫生同服务就麻麻啦!
行入去就好似入左大陆既小食店咁(虽然佢系)见到唔少讲普通话既人黎哩到揾家乡风味
仲有蚊仔系到飞
入去自己揾位坐,老板系唔会理你嫁!
反而厨房女工既服务仲殷勤过老板><
但食物方面的确做得唔差,无期望下有惊喜,
加上性价比高,8只蒸饺只系$26,炸酱面先$29,今时今日系香港边到揾呀?
可以再encore