2020-01-27
我知道长沙湾天悦广场附近新开咗间Try My Bread🍞嘅小食店,无论social media嘅介绍抑或同事讲起,都见过听过好几次。但我一直未有意欲去试,因为自己对于面包无乜大兴趣,加上得面包食,好似唔多够饱咁。但同事再三yo我试下,话当团年咁话,好啦好啦,一行三人起行。小食店位于营盘街,其实个位唔算太旺,可能因为新开嘅关系同落得广告多啦,竟然咁多人等紧同排队👀。我哋事不宜迟即刻睇下餐牌有乜食先,食物选择主要系法包🥖同滑蛋吐司🍞,另外仲有啲小食。面包类嚟讲最平都要$40一份,饮品另加$10😳。小店定价喺深水埗区嚟讲未免太太太进取了吧?由于第一次嚟食,大妈同事提议不如试吓啲精选推介啦,我哋三个就可以试哂门口个牌列出𠮶三款3️⃣。咁我哋就去落单啦,老实讲我望咗个牌一眼,真系背唔哂三款推介个名,要望住个餐牌recall一下,要啲时间揾返个名出嚟,但长发女店员块面开始黑面🌚。算,嗌完食物后,我哋嗌饮品,见到话饮品加$10,但唔知系指边啲,就多问一句。点知上述𠮶位女店员好唔情愿咁讲除咗沙冰𠮶两款以外都系加$10㖞☹️。唉,之后听到都有其他食客问同一问题,如果咁唔耐烦,点解唔贴张纸仔讲呢?咁样会清楚啲
算,嗌完食物后,我哋嗌饮品,见到话饮品加$10,但唔知系指边啲,就多问一句。点知上述𠮶位女店员好唔情愿咁讲除咗沙冰𠮶两款以外都系加$10㖞☹️。唉,之后听到都有其他食客问同一问题,如果咁唔耐烦,点解唔贴张纸仔讲呢?咁样会清楚啲之余,我哋又唔使烦你啰。
不过小店有一样抵赞嘅地方,就系上菜速度算快,毕竟得两个人煮,又有咁多客人,我哋都唔使等好耐就有得食👍。食物系即煮,热辣辣送上的。
饮品方面,我哋三条友都加咗$10嗌埋,而且专登叫三杯唔同嘅试下。我自己饮🍋青柠梳打,味道正正常常,无咩特别。另一同事叫咗咸柠梳打,我本身唔好呢个口味,所以无试。两杯梳打都系用上一罐罐嘅梳打水。大妈就要咗热洛神花蜜,呢杯系三杯入面最好饮,因为洛神花嘅酸被蜜糖中和返,而且味道浓郁,唔错。
服务方面,落单嘅长发女店员令我有啲唔高兴😣,但另一位短发女店员(我估系老板)就友善好多,亦都比较主动。佢见我食完嘢都仲有大大杯梳打未饮完准备拎走,佢话不如比个杯盖我,同埋亦有为我递上纸巾😄。所以综合返,服务我唔会俾到太低分。我明白经营小店真系好忙,要一脚踢,但如果想食客成个体验好啲,店员态度都系重要嘅一环。假若成为排队店,更加会做到无停手,小店而家应该衬新开多客人嘅时候,demo一下,唔好咁容易做到忟,咁先会令人返转头。
环境方面,舖位真系好细,加上小店用咗较大嘅位置做厨房;基本上得几张好窄嘅bar枱仔可以堂食,立食会更适合🙈。因此,一有食客食完起身,个坐位好快就会有人坐咗。小店已经够细间,但唔知系咪新开嘅关系,未执好舖,而家有ok多嘅位用咗嚟摆货,实在太浪费空间了...,加上有碍观瞻。
总括嚟讲,我认为小店无论环境、食物、服务同定价方面都有大大嘅改善空间🤭!公道啲讲,而家各方面都唔可以话系好差,但做饮食业艰难,竞争又大,要做得住,真系要谂谂方法🤔️。食物其实一定唔称得上难食,但你卖成$40-$50一份,真系要对得住个价钱。而家性价比真系较低,以前我觉得burger得个包都好唔抵,但起码有块汉堡扒食得饱。如果男仔食吐司,我估起码要食两份先够。食物系有特色,但作为招牌,应该要整得更加好食,先留得住班客,否则只会系贪新鲜感食下,一次起。题外话,听讲小店都有卖早餐,价钱平啲。我希望小店而家仍然系试业阶段,嚟紧陆陆续续会有所进步💪,下次嚟食我系可以俾笑哈哈的。