2019-12-26
放工去下旺角揾食,揾到间细细间嘅拉面店。一入去就有自助售卖机去拣野食,仲可以用八达通/信用卡比钱,好方便,我同朋友拣左2个set。先黎朋友个跟餐小龙虾蟹籽沙律,大家share食,一食就食到大大只小龙虾肉,肉质弹牙,再试埋包住紫菜食,有两种食法。朋友本身钟意食虾,所以叫左虾味噌豚骨汤面,佢话个汤好浓虾味,劲正,我都试饮左,真系唔错,佢话好钟意有咁多樱花虾,另外见到配料仲有粒粒粟米,劲多葱,溏心蛋同埋叉烧三块,肉质唔肥,但食落唔鞋。朋友觉得拉面份量偏多,细食真系会食唔晒。之后到我个豚骨汤面,见到奶白色嘅汤底,好香浓,汤挂晒上面,但又唔会太重口味,推荐呀!配上半熟蛋好入味,蛋黄半流,非常不错。而佢嘅面软硬适中,夹埋木耳一齐食好有口感。豚骨汤面set有配日式饺子,饺子皮薄,内馅好juicy,如果再煎香脆d就good 啦。一边食一边有日文歌听,冬天冻冻地食真系好幸福呀。
而佢嘅面软硬适中,夹埋木耳一齐食好有口感。
一边食一边有日文歌听,冬天冻冻地食真系好幸福呀。