2023-07-13
我好钟意食泰国🇹🇭菜,但自从生完小朋友就无去过,因为总觉得泰国菜香料比较多,怕小朋友未必钟意食。最终,早两星期终于俾我系沙田发现一间岩小朋友食既泰国餐厅喇~就系「Another Hound Café」!全间餐厅浅木色调,系摩登的曼谷氛围,与传统泰国餐厅布置大不相同,系轻松既渡假感觉!最后,我哋一家四口点左,2个午市套餐,2个主菜,1个小食,1件甜品!(到上菜果刻就发觉,点得太多了)泰式海南鸡饭(套餐)、泰式猪肉丸汤河粉(套餐)、泰式柠檬香茅蒸原条炉鱼、泰式炒三文鱼意粉,(+$39)鲜芒果酸辣凤爪,(+$28)抹茶千层蛋糕!套餐头盘包餐汤/沙律,谂住试晒2样,所以我哋每样要一个!沙律好新鲜,最惊喜系餐汤「蘑菇汤」!一整碗,满满都系新鲜蘑菇打成,味道口感都十分浓郁,绝对比自己做更足料!原本谂住2兄弟每人一半,结果二宝一个人饮晒全碗,然后二宝就饱左一半了海南鸡饭爸爸同二宝share,鸡肉好淋好滑,油饭好香浓,份量都大碟,男士食都够饱!猪肉丸汤河仲有猪肉片,系好阔身果种河粉,哥哥一个人食唔晒碗河粉呢!我就衬爸爸系度,点左新菜式「泰式炒三文鱼意粉」同样有惊喜wor!微辣,好香香料味,但又唔会盖过
套餐头盘包餐汤/沙律,谂住试晒2样,所以我哋每样要一个!
沙律好新鲜,最惊喜系餐汤「蘑菇汤」!
微辣,好香香料味,但又唔会盖过三文鱼,平时食三文鱼,食到最后冻左会有种好油既感觉,呢个意粉唔会,我真系一啖接一啖咁食晒,好似只系俾左一啖唯爸试味
重头戏,「泰式柠檬香茅蒸原条炉鱼」
送到上枱,哥哥:「妈妈,好大条鱼!」
真系好大条,唯爸好努力都食剩1/4条,如果share食,我觉得5-6个人share会好啲
跟餐加钱既千层蛋糕,系哥哥点既!原本谂住试原味,但卖晒,转左抹茶味!
我同哥哥都几钟意,唔太甜既甜品(奇怪的人),呢件蛋糕微甜正合我哋口味,虽然系千层蛋糕,每层中间都有cream,但又唔会「好漏」既感觉!只系加$28,好抵!
总结:
心情:好满足,好多年无食泰国菜了!
特别喜欢菜式:蘑菇汤、泰式炒三文鱼意粉、泰式柠檬香茅蒸原条炉鱼、抹茶千层蛋糕
点菜tips:
菜式都几大碟,如果好似我一家四口同小朋友去,真系唔好好似我哋咁点咁多!我哋大人负责包底,食完饱到晚餐都食唔落
餐厅主打新派泰国菜,仲有一啲西餐,倒如三文治、汉堡、意粉,岩晒小朋友口味,咁大人就可以尽情享受泰菜,唔驶就住小朋友口味啦~
今次仲有好多钟意既泰国菜未试,冬荫公汤、咖哩蟹、青咖哩、炒金边粉、火山骨等等,我谂住约多几次朋友一齐去encore呢
Another Hound Café
地址: 沙田正街18号新城市广场一期1楼103A号舖