2021-05-01
「十十四川料理」系一间位于元朗yoho mall嘅新派川菜馆。餐厅装修走小清新风格,运用咗大量绿色植物同金属吊灯做装饰,大大面嘅落地玻璃窗令到室内光线好充足,餐厅环境阔落,成个感觉都几chill!餐厅主打川菜,款式多样,都有几多意想不到嘅创意料理。🧡招牌酸菜鱼($168)试过唔少香港嘅酸菜鱼,呢一间个辣做得好出色,连唔系太好酸菜鱼嘅男朋友都一试就爱上!酸菜鱼食落唔会觉得好辣好刺激,反而好香口!鱼本身嘅鲜味都好出,完全无俾个辣盖过!配菜方面就有酸菜、芽菜同薯粉。🧡回锅肉炒面($78)回锅肉炒面我哋返兜试咗两次,两次嘅水准都一样好。炒面个辣同酸菜鱼一样都系香而不辣,食落好香口好惹味,同埋都好开胃,令人情不自禁会一啖接一啖食,真系辣得好过瘾!🧡十十泡椒芝心猪肉丸子($78)十十泡椒芝心猪肉丸子呢个配搭都几新潮,味道复杂同有层次,一入口会食到外面一层酸酸甜甜嘅柚子酱,中间系猪肉加泡椒碎,咬开之后系好淡好淡嘅芝士味,最后会有一个回辣嘅尾调。唔会话好惊为天人,但都几过瘾,一试无妨!🧡士多啤梨冰粉($38)士多啤梨冰粉个味道就唔系话特别好食,但特别解辣!食完辣之后再叹返个冰粉做埋尾,完美!
餐厅主打川菜,款式多样,都有几多意想不到嘅创意料理。
🧡招牌酸菜鱼($168)
🧡回锅肉炒面($78)
🧡十十泡椒芝心猪肉丸子($78)
🧡士多啤梨冰粉($38)